wtorek, 19 maja 2020

Lusikkaleivät

Przepyszne, moje znikły tak szybko, że nie zdążyłam je nawet przełożyć konfiturą. Przepis z bloga Pistachio Lo

 
Lusikkaleivät

fińskie ciasteczka z palonym masłem

200 g masła
150 g drobnego cukru
260 g mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka sody
2 duże szczypty (około 1/4 łyżeczki) soli

nadzienie

150 g dżemu malinowego lub innego (użyłam domowej konfitury z czarnej porzeczki)

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
Włożyć do rondelka masło. Rozpuścić je na średnim ogniu i doprowadzić do momentu, kiedy zacznie nabierać karmelowego koloru i pachnieć orzechami.
Zdjąć rondelek z ognia i zacząć mieszać masło, żeby zbrązowiałe kawałki opadły na dno.
Mieszanie powinno trwać 1-2 minuty.
Odstawić masło do wystudzenia do temperatury pokojowej. Masło przelać do miski zostawiając przypalone kawałeczki na dnie. Masło można również przecedzić przez sitko.
Do masła dodać cukier, sól i sodę wymieszaną z mąką. Zmiksować tylko do połączenia.
Gotowe ciasto jest dość miękkie, ale stwardnieje trochę, kiedy masło będzie jeszcze stygło. Wymieszane ciasto zostawić na 5-6 minut.
Wystudzone ciasto będzie przypominać kruszonkę
Ciasto po wymieszaniu składników i pozostawieniu na 5-6 minut.
Przygotować dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Łyżeczkę od herbaty wypełniać ciastem, docisnąć je i wygładzić wierzch. Do formowania tych ciasteczek lepiej użyć głębszych łyżeczek (często takie są starsze modele łyżeczek).
Jak to powinno wyglądać widać na poniższym zdjęciu.
Łyżeczka napełniona ciastem i ciasteczka wyłożone na blachę.
Z całego ciasta zrobić ciasteczka i ułożyć je na blasze zachowując niewielkie odstępy. Ciasteczka nie rosną w trakcie pieczenia.
Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika i piec ciasteczka około 15 minut. Upieczone ciasteczka wyglądają dość blado i ich wygląd nie różni się bardzo od surowych ciasteczek.
Ciasteczka wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia na blasze. Ciepłe ciasteczka są bardzo kruche i łatwo się łamią
Na ciasteczko nałożyć konfiturę i przykryć je drugim ciasteczkiem tworząc markizę.
Ciasteczka można posypać drobnym cukrem lub cukrem pudrem.
Ciasteczka są tak samo pyszne bez nadziewania.

6 komentarzy:

  1. Mniammm...Z czarną porzeczką to rozkoszny smak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, pewnie tak , ja nie zdążyłam przełożyć :D

      Usuń
  2. Znikają w niewyjaśnionych okolicznościach, to znaczy, że bardzo dobre.
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka , oj bardzo , nawet bardzo bardzo dobre

      Usuń
  3. Zaintrygował mnie ten przepis, koniecznie musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń