wtorek, 26 maja 2020

Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką


 Prościutkie, ale przepyszne ciasto sezonowe. Przepis od Asi z Kwestii smaku .

Upiekłam dokładnie wg przepisu jedynie dając ciut mniej daktyli, a w zamian 1 pokrojonego banana, bo mi zalegał w spiżarni.

Bardzo polecam.

Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką

Składniki

Spód
150 g mąki pszennej lub orkiszowej
100 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
50 g cukru
150 g masła
1 jajko

Nadzienie
500 g rabarbaru
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy
100 g suszonych daktyli(dałam 50g)
(1 banan pokrojony)

Kruszonka
150 g mąki pszennej lub orkiszowej
50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
50 g cukru
125 g masła (schłodzone)
cukier puder

Przygotowanie

Spód
Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni C.

Nadzienie
Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz drobno posiekanymi daktylami. Jeśli mamy czas możemy wcześniej daktyle namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.

Kruszonka
Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać solidnie cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. Alu super ciasto, wymienię na curry :D Co Ty na to ? Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak , tak , robimy zamianę :D
      A ciasto pyszne, mega kruche

      Usuń
  2. i ja ostatnio robiłam z przepisu Asi, tylko ciut inne.
    Powiem Ci Alu, że te najprostsze ciasta są baaaaaaaaaaaardzo smaczne. A rabarbar wyjątkowo lubi się z takim kruchym ciastem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu , o tak tak , rabarbar i kruche proste ciasto równa się pychotka
      Buziaki

      Usuń
  3. Idealnie kruche, to widać!
    Wspaniale musi smakować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuję , tak wyszło naprawdę kruche i pyszne .Pozdrawiam

      Usuń
  4. Świetnie wygląda i napewno doskonale smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila, oj tak , tak jest przepyszne
      Pozdrawiam

      Usuń