Prościutkie, ale przepyszne ciasto sezonowe. Przepis od Asi z Kwestii smaku .
Upiekłam dokładnie wg przepisu jedynie dając ciut mniej daktyli, a w zamian 1 pokrojonego banana, bo mi zalegał w spiżarni.
Bardzo polecam.
Upiekłam dokładnie wg przepisu jedynie dając ciut mniej daktyli, a w zamian 1 pokrojonego banana, bo mi zalegał w spiżarni.
Bardzo polecam.
Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką
Składniki
Spód
150 g mąki pszennej lub orkiszowej
100 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
Nadzienie
500 g rabarbaru
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy
100 g suszonych daktyli(dałam 50g)
(1 banan pokrojony)
Kruszonka
150 g mąki pszennej lub orkiszowej
50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
50 g cukru
125 g masła (schłodzone)
cukier puder
Przygotowanie
Spód
Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni C.
Nadzienie
Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz drobno posiekanymi daktylami. Jeśli mamy czas możemy wcześniej daktyle namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.
Kruszonka
Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać solidnie cukrem pudrem.
Alu super ciasto, wymienię na curry :D Co Ty na to ? Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńOj tak , tak , robimy zamianę :D
UsuńA ciasto pyszne, mega kruche
i ja ostatnio robiłam z przepisu Asi, tylko ciut inne.
OdpowiedzUsuńPowiem Ci Alu, że te najprostsze ciasta są baaaaaaaaaaaardzo smaczne. A rabarbar wyjątkowo lubi się z takim kruchym ciastem.
Krysiu , o tak tak , rabarbar i kruche proste ciasto równa się pychotka
UsuńBuziaki
Idealnie kruche, to widać!
OdpowiedzUsuńWspaniale musi smakować.
Aniu dziękuję , tak wyszło naprawdę kruche i pyszne .Pozdrawiam
UsuńŚwietnie wygląda i napewno doskonale smakuje!
OdpowiedzUsuńKamila, oj tak , tak jest przepyszne
UsuńPozdrawiam