Bardzo polecam, a Małgosi dziękuję za ten prosty, ale naprawdę wspaniały przepis.
Szybki chleb( czy bułki) na trudny czas
Przepis jest prosty: - 500g mąki pszennej ( u mnie 200g pszennej luksusowej, 100g krupczatki i 200g żytniej razowej typ 2000)
- 350g letniej wody
- 4g drożdży instant (8g świeżych)
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Wszystko wymieszać w misce do połączenia składników, odstawić na 2godz w temp pokojowej, a potem na 12godzin schować do lodówki.
*Po tym czasie można już z grubsza uformować bochenek nie niszcząc struktury ciasta. Po prostu można wyrzucić delikatnie ciasto bezpośrednio na blaszke pokrytą papierem do pieczenia. Nie trzeba tutaj żadnych umiejętności. Jeśli nawet wyłożycie kawałek ciasta bez żadnego formowania, po wyrośnięciu otrzymacie coś w rodzaju trochę niekształtnej ciabatty. Ale będzie własna i pyszna!
Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 40min do 1 godziny.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (u mnie 230 st) do zbrązowienia. Trudno mi określić czas pieczenia, bo to zależy również od ilości ciasta jaką weźmiecie na jedną porcje. Proponuje zacząć obserwować po ok 20 minutach.
Najlepiej zrobić większa ilość ciasta i przetrzymywać w lodowce, lub przy dzisiejszych temperaturach nawet na balkonie, przez kilka dni. Podobno do 12 dni, ale jeszcze nie próbowałam tak długo
W razie potrzeby odrywać kawałek ciasta i upiec, reszta czeka sobie w lodówce.
*Ja po tym czasie wyłożyłam ciasto na omączoną stolnicę i zostawiłam do rośnięcia, po około 1 h pokroiłam w mniej więcej na kwadraty(wyszło12 krzywych bułek) i kładłam na rozgrzaną blachę , piekłam około 15-18 minut
Fajne te szybkie bułeczki!
OdpowiedzUsuńZjadłabym nie jedną...
Aniu, bo one z tych co łatwo się robi ,a jeszcze łatwiej zjada , pozdrawiam
UsuńTe bułeczki są fantastyczne! Mniam!
OdpowiedzUsuńOj , tak , tak , zresztą jak wszystkie przepisy Małgosi :)
Usuń