czwartek, 12 marca 2020

Szarlotka sypana z kruszonką


 Tak na poprawę nastroju ducha oraz dogodzeniu ciału prosta pyszna szarlotka sypana tyle, że z dodatkiem kruszonki, przepis Tomasza Deker


Szarlotka sypana z kruszonką

Składniki:
170 g mąki pszennej
200 g cukru (dałam 150g i tak bardzo słodkie)
170 g kaszy manny
10 g proszku do pieczenia
1,5 kg kwaskowatych jabłek (dałam 2 kg )
łyżeczka cynamonu (plus pół łyżeczki kardamonu)
150 g masła

Kruszonka:
50 g masła
50 g brązowego cukru
100 g mąki

Przygotowanie:

Wszystkie sypkie składniki wymieszaj i przesiej przez sito.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, dopraw je cynamonem.
Do tortownicy wsyp 1/3 porcji sypkich składników i nałóż porcję startych jabłek. Jabłka delikatnie ugnieć. Następnie wsyp drugą warstwę sypkich składników i ułóż porcję jabłek. Na wierzch wysyp pozostałe suche składniki i zetrzyj na tarce masło.
Wierzch szarlotki obsyp kruszonką zrobioną z masła, mąki i brązowego cukru.
Szarlotkę piecz w temp. 180 stopni C przez około 60 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz