poniedziałek, 9 marca 2020

Zdrowe zielone proteiny Therese Elquist, recenzja.


Książka Zdrowe zielone proteiny autorstwa Therese Elquist, porusza bardzo ważny temat, a mianowicie jak odżywiając się roślinnie zaspokoić swoje zapotrzebowanie na białko w diecie.

Wegetarianie i weganie ciągle słyszą od swoich znajomych i rodziny, odżywiającej się tradycyjnie pytania typu : Skąd bierzesz białko? A co z aminokwasami? Warzywa i owoce nie mają protein, jak dostarczysz białka?

Chociaż w księgarniach można było znaleźć poradniki i to nie tylko o tematyce wegetariańskiej, które tłumaczyły, że białko potrzebne ludziom można pozyskać nie tylko z mięso, to szwedzką promotorką kuchni roślinnej oprócz teorii jak to zrobić na co dzień korzystając tylko z wegańskich produktów, pokazuje też 60 smakowitych przepisów pełnych protein.
Na początek jest kilka krótkich , ale treściwych w wiedze rozdziałów poruszających zapotrzebowanie człowieka na białka w zależności od prowadzonego trybu życia, pokazane jest też jak możemy sami wyliczyć swoje normy na proteiny. Poruszony jest tez temat węglowodanów, tłuszczów oraz witamin i minerałów w diecie oraz jak możemy te składniki dostarczyć naszemu organizmowi.

Z książki Zdrowe zielone proteiny dowiemy się też jakie roślinne produkty najbardziej obfitują w potrzebne ludziom aminokwasy, poznamy 20 najbardziej polecanych produktów bogatych w białko, dowiemy się jak z nimi postępować, aby były łatwostrawne min. jak je namaczać , kiełkować czy gotować.

Therese Elquist opisuje tez potrzebny sprzęt , który wykorzystuje w swojej kuchni do przyrządzanie pysznych proteinowych potraw.


A dalej jest to co najbardziej lubię czyli przepisy, podzielone na trzy rozdziały.

Śniadania i kilka przepisów na napoje roślinne oraz takie dania jak

- Pożywna kasza owsiana ze szpinakiem, ciecierzycą i awokado,
-Najlepsza na świecie kanapka czy
-Chrupkie wafle z gryki i komosy ryzowej ze śliwkami i masłem z pestek dyni

W rozdziale Lunch i kolacje znajdziemy przepis min. na

- Pieczony kalafior z białą fasolą i jogurtem chrzanowym,
-Tajska zupa z czerwonym curry, tofu i dzikim ryżem czy
-Kulki z czarnej fasoli z kluskami warzywnymi z ziołowym sosem pomidorowym

W trzecim rozdziale Przekąski & smakołyki znajdziemy takie smakołyki jak

-Zielone smoothie z gryką i koprem włoskim
-Chrupki chleb z ciecierzycy i ziaren z masą z białej fasoli i pesto z jarmużu oraz np.
-Ciastka z borówkami

Książka w środku jest po prostu piękna a zdjęcia zachwycające, nieprzekombinowane i bardzo apetyczne.

Książkę polecam wszystkim tym, którzy chcieliby do swojego menu włączyć nowe, ciekawe, zdrowe i pełne protein roślinne dania, bez względu na preferowany styl żywienia na co dzień.


Tytuł: Zdrowe zielone proteiny

Autor: Therese Elquist

Wydawnictwo Zwierciadło

Oprawa: Twarda

Rok wydania: 2020

Ilość stron: 160

Tania Książka

2 komentarze:

  1. Książka zapowiada się ciekawie.
    Jest poodbnych mnóstwo teraz na rynku...Jak ją oceniasz Alu w praktyce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu z książki na początek wypróbowałam jeden prosty śniadaniowy przepis z sukcesem. Przepisy są dość proste, ale bardzo ciekawe i bardzo ładnie pokazane. Jest kilka przepisów bardziej wymyślnych. Składniki teraz wszędzie raczej do dostania, nawet stacjonarnie. Ja mam kilka zaznaczonych przepisów do zrobienia w najbliższym czasie, mam nadzieje,że będą smakować jak wyglądają. Pozdrawiam

      Usuń