Ostatnio mam fazę na gofry, to trzeci znakomity przepis jaki wypróbowałam w ciągu dwóch tygodni. Te gofry piekłam dzisiaj i przy ostatnim gofrze padła mi gofrownica.
Przepis znalazłam u Lo na jej blogu Pistacho. Jak Lo pisze, że pyszne to wiem, ze tak jest. Jeszcze na przepisach, które poleca nie zawiodłam się, baby , bułeczki , pierniczki-wszystko pierwszy sort.
Tu skusiła mnie min. możliwość wykorzystania białek, których od kiedy moje futerka żywię wg zasad BARFa mam zawsze pod kokardkę.
Bardzo polecam!
Przepis znalazłam u Lo na jej blogu Pistacho. Jak Lo pisze, że pyszne to wiem, ze tak jest. Jeszcze na przepisach, które poleca nie zawiodłam się, baby , bułeczki , pierniczki-wszystko pierwszy sort.
Tu skusiła mnie min. możliwość wykorzystania białek, których od kiedy moje futerka żywię wg zasad BARFa mam zawsze pod kokardkę.
Bardzo polecam!
Gofry
Przepis Ferrandi Paris z książki "French pâtisserie"
15 g (3 3/4 łyżki) drobnego cukru
1/4 łyżeczki soli
250 g (2 szklanki) mąki pszennej tortowej
400 ml (1 1/2 szklanki + 3 łyżki) pełnotłustego mleka
75 g (1/3 szklanki) stopionego masła
1/8 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
90 g (1/2 szklanki) białek - z ok 3 jajek
dodatki do gofrów
cukier puder do posypania
dżem
owoce
bita śmietana
W misce zmiksować cukier, sól, mąkę, mleko, masło i wanilię na gładką masę. Odstawić do lodówki na 1 godzinę (można na całą noc).
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie rozprowadzić ją szpatułką (nie miksować) ze schłodzoną masą.
Piec gofry w lekko posmarowanej olejem gofrownicy, aż staną się złociste i chrupiące.
Podawać od razu.
Przepis Ferrandi Paris z książki "French pâtisserie"
15 g (3 3/4 łyżki) drobnego cukru
1/4 łyżeczki soli
250 g (2 szklanki) mąki pszennej tortowej
400 ml (1 1/2 szklanki + 3 łyżki) pełnotłustego mleka
75 g (1/3 szklanki) stopionego masła
1/8 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
90 g (1/2 szklanki) białek - z ok 3 jajek
dodatki do gofrów
cukier puder do posypania
dżem
owoce
bita śmietana
W misce zmiksować cukier, sól, mąkę, mleko, masło i wanilię na gładką masę. Odstawić do lodówki na 1 godzinę (można na całą noc).
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie rozprowadzić ją szpatułką (nie miksować) ze schłodzoną masą.
Piec gofry w lekko posmarowanej olejem gofrownicy, aż staną się złociste i chrupiące.
Podawać od razu.
p.s Kochani jaki model gofrownicy polecacie na zakup?
No właśnie gofrownica to jest najważniejsza rzecz przy robieniu gofrów.
OdpowiedzUsuńNajlepsza jest Dezal.
Aniu dziękuję
Usuń