Pyszny prosty letni deser z sezonowych owoców, bo zamiast jagód mogą być i maliny(mniam) i porzeczki (och) i każdy inny, najlepiej jagodowy
Przepis z Moje wypieki
Przepis z Moje wypieki
Kisiel jagodowy
Składniki na 1 kubek:
Składniki na 1 kubek:
pół szklanki jagód
pół szklanki wody
2 płaskie łyżeczki cukru( u mnie syrop klonowy)
1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny
(1/4 łyżeczki kardamonu)
W garnuszku wymieszać jagody z cukrem(syropem), sokiem z cytryny, kardamonem i wodą (część wody zachować). Zagotować.
Do pozostałej wody dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i rozrobić. Wlać do zagotowanej wody z jagodami i szybko wymieszać, by nie było grudek. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilkanaście sekund.
p.s A jak nie znudziły się wam jeszcze Jagodzianki to wstawię jutro przepis na takie marcedesy.
Smak dzieciństwa *)
OdpowiedzUsuńoj tak, tak
Usuń