czwartek, 1 sierpnia 2019

Kisiel jagodowy


Pyszny prosty letni deser z sezonowych owoców, bo zamiast jagód mogą być i maliny(mniam) i porzeczki (och) i każdy inny, najlepiej jagodowy

Przepis z Moje wypieki

Kisiel jagodowy

Składniki na 1 kubek: 

pół szklanki jagód
pół szklanki wody
2 płaskie łyżeczki cukru( u mnie syrop klonowy)
1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny
(1/4 łyżeczki kardamonu)

W garnuszku wymieszać jagody z cukrem(syropem), sokiem z cytryny, kardamonem i wodą (część wody zachować). Zagotować.

Do pozostałej wody dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i rozrobić. Wlać do zagotowanej wody z jagodami i szybko wymieszać, by nie było grudek. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilkanaście sekund.

p.s A jak nie znudziły się wam jeszcze Jagodzianki to wstawię jutro przepis na takie marcedesy.

2 komentarze: