Sałatka z pieczonych buraków
ok. 1 kg buraków
1-2 czerwone papryki
1 jabłko
1 czerwona cebulka
SOS DO SURÓWKI:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka melasy karobowej lub inne słodziwo
1 łyżka octu jabłkowego
1-2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
3 szczypty cynamonu
1 mały roztarty ząbek czosnku
sól do smaku
szczypiorek
1. Buraczki (ja wybieram mniejsze sztuki) dokładnie myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 - 70 minut. Tak samo pieczemy paprykę.
2. Po upieczeniu buraczki i paprykę studzimy, a następnie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Jabłko i cebulę obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.
Zieleninę siekamy
3. Następnie przygotowujemy sos do buraczków:
Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, po 1 łyżce melasy, soku z cytryny i octu jabłkowego, dodajemy zioła prowansalskie, cynamon, roztarty czosnek i sól do smaku - wszystko dokładnie mieszamy.
Tak powstały sos dodajemy do pokrojonych w kostkę buraczków, papryki, jabłka, cebuli, szczypiorek i ponownie dokładnie mieszamy.
Mniam, uwielbiam pieczone buraki!
OdpowiedzUsuńT jak i ja
Usuń