poniedziałek, 22 lipca 2019

Sałatka z pieczonych buraków


Prosta sałatka z buraczków  do obiadu np. do kotletów roślinnych, mniam, bardzo smaczna. Bardzo polecam.

Sałatka z pieczonych buraków

ok. 1 kg buraków
1-2 czerwone papryki
1 jabłko
1 czerwona cebulka

SOS DO SURÓWKI:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka melasy karobowej lub inne słodziwo
1 łyżka octu jabłkowego
1-2 łyżki soku z cytryny 
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
3 szczypty cynamonu
1 mały roztarty ząbek czosnku
sól do smaku

DODATKI:
szczypiorek

1. Buraczki (ja wybieram mniejsze sztuki) dokładnie myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 - 70 minut. Tak samo pieczemy paprykę.

2. Po upieczeniu buraczki i paprykę studzimy, a następnie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Jabłko i cebulę obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.
Zieleninę siekamy

3. Następnie przygotowujemy sos do buraczków:
Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, po 1 łyżce melasy, soku z cytryny i octu jabłkowego, dodajemy zioła prowansalskie, cynamon, roztarty czosnek i sól do smaku - wszystko dokładnie mieszamy.
Tak powstały sos dodajemy do pokrojonych w kostkę buraczków, papryki, jabłka, cebuli, szczypiorek i ponownie dokładnie mieszamy.

2 komentarze: