Pierogi z jagodami (ciasto z mąki pszennej i kukurydzianej )
ciasto
200 g mąki pszennej
1/3- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
ok.2/3 szklanki wrzącej wody
1 łyżka oliwy lub innego oleju(dałam z pestek winogron)
Nadzienie
ok. 300 g jagód
2-3 łyżki cukru np. muscovado
1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Mąki przesiać, dodać oliwę czy olej, szczyptę soli, gorąca wodę, wymieszać drewniana łyżką, jak lekko przestygnie zagnieść elastyczne ciasto.
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać.
Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, szklanką lub foremką wycinać krążki, nakładać farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 5-7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze.
no no, ależ napakowała tych jagód do środka. Uwielbiam takie. Podaję sobie zawsze ze śmietaną
OdpowiedzUsuńKrysiu, ile się dało, paluszkiem jeszcze dopychałam :D
UsuńMoja Mama tez lubi ze śmietaną, ja wolę pierogi owocowe bez
Pozdrawiam
Fajne to ciasto Alu. Nie jest twarde?
OdpowiedzUsuńPiękne pierożki!
Dziękuję
UsuńAniu, bardzo mięciutkie wyszło, elastyczne w trakcie obróbki, ja wałkuje cienko(co widać na zdjęciach), a mimo to nie rwało się , a po ugotowaniu było jak trzeba-delikatne.
Pozdrawiam