Babka wg przepisu Blog z apetytem, moje minimalne zmiany w nawiasie. Bardzo polecam.
Babka z białek z jabłkiem
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka białek (około 6-7 sztuk , ja miałam ciut więcej, bo 9 białek )
1 szklanka cukru( u mnie brązowy)
1/2 szklanki zimnego stopionego masła
1 duże jabłko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(1 łyżeczka kardamonu)
(szczypta soli)
Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy.( Ja połowę ubitych z cukrem i solą białek odłożyłam do innej miseczki i te białka wymieszałam delikatnie z ciastem na końcu, przed wyłożeniem do formy) Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki- może to być keksówka, ja piekłam w małej foremce do babki( ja też)
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka( u mnie była już upieczona po 45 minutach)
Po upieczeniu babkę możemy posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową
Łał! Lubię takie przepisy na wykorzystanie białek :)
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Kamila to tak jak ja :), Buziaki
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Świetny pomysł na wykorzystanie białek. U mnie zwykle zostają po robieniu lodów :) Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńMałgosiu , dziękuję za przemiły komentarz , a babkę polecam
UsuńBabka jest mięciutka i na pewno pyszna!
OdpowiedzUsuńMam na nią ochotę Alu.
Aniu, ona taka jest , delikatna, mięciutka, wilgotna, pyszna, polecam
Usuń