sobota, 6 lipca 2019

Kotlety (znowu)



Tak, tak znowu roślinne kotlety, ale nie byle jakie bo jedne z botwinką, a drugie z kalafiora. Obie wersje przepyszne. Bardzo polecam

Przepis Marty Dymek 
 Burgery botwinkowe 
 
Czas przygotowania: 40 minut + 30 minut pieczenia

Składniki na 12 kotletów:

2 pęczki botwiny z buraczkami
¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
1 czerwona cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę
½ szklanki pestek dyni, drobno posiekanych i podprażonych na suchej patelni
½ szklanki sezamu, podprażonego na suchej patelni
¼ szklanki oleju
3 łyżki mąki z ciecierzycy, gryczanej lub dowolnej innej
2 – 3 łyżki sosu sojowego lub sosu tamari
pół pęczka koperku, drobno posiekanego
pół pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, wodę odlać i czynność powtórzyć. Następnie wlać 1 ½ szklanki wody, dodać szczyptę soli i gotować kaszę na minimalnym ogniu do czasu wchłonięcia płynu.
2. W tym czasie botwinkę oczyścić, buraczki i łodyżki pokroić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wody i gotować 5 – 8 minut do czasu, aż botwinka będzie miękka. Następnie odcedzić i porządnie odcisnąć.
3. Ugotowaną kaszę wymieszać w dużej misce z botwinką i resztą składników. Doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem i ponownie dokładnie wymieszać rękami. Formować równej wielkości kotlety i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Burgery piec 20 minut, następnie obrócić je i dopiekać kolejne 5 – 10 minut. Podawać w bułkach z warzywami lub do niedzielnego obiadu.
I drugie

Wg przepisu Marty, od siebie dodałam ciut duszonych pieczarek(proporcje w nawiasie)

Mielone kalafiorowe 
 
Czas przygotowania: do 45 minut

Składniki na 8 - 10 kotletów:

2 ½ szklanki startego kalafiora / ½ kalafiora
1 duża cebula
1 ząbek czosnku

1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
½ szklanki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni i posiekanych
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
¼ szklanki oleju
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki syropu z agawy
1 ½ – 2 łyżeczki pieprzu ziołowy
sól i czarny pieprz
(1 mała cebula czerwona uduszona z 200g startych pieczarek na 1 łyżce oleju)

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodygą zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
2. Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwartą masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju więcej. Na koniec doprawić do smaku.
3. Umyć ręce i czystymi dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 – 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec kolejne 5 minut. Podawać jak u babci z ziemniaczkami i buraczkami, albo tak jak mieszczuchy w bułce z musztardą i keczupem. Wspaniale smakują następnego dnia na zimno.

Porady:
Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo się lepią.
Tarka to tarka, zostawcie blender w spokoju – to właśnie starte warzywa dodają kotletom kremowości, soczystości oraz intensywnego aromatu.
Dodajcie do masy na samym początku sporą szczyptę soli – uwolni to sok z kalafiora, dzięki czemu kotlety będą się łatwo kleić.
Nie próbujcie pomijać pieprzu ziołowego – to najważniejszy składnik, który dodaje kotletom swojskiego aromatu.
To samo dotyczy syropu z agawy – odrobina słodyczy nadaje odpowiedniej głębi smaku! Możecie zastąpić go innym słodem, ale nie próbujcie pomijać tego dodatku.
Umycie rąk po wyrobieniu masy jest bardzo ważne – dzięki temu kotlety łatwo się formują, są równe i chrupiące.
Gotowe uformowane kotlety można mrozić, upieczone można przechowywać do tygodnia w lodówce, świetnie smakują na zimno.

2 komentarze: