TUROWSKIE PIEROGI Z SOCZEWICĄ
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 1 łyżeczka soli
– gorąca woda
Farsz:
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 2 średnie cebule
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– 3-4 łyżki oleju do smażenia
-(od siebie dodałam trochę posiekanej natki pietruszki i do środka i do okrasy)
WYKONANIE:
Farsz:
– soczewicę ugotować do miękkości w wodzie. Odcedzić i wystudzić, a następnie zmielić lub zmiksować blenderem
– cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju
– dodać zmieloną soczewicę, pieprz, kozieradkę, tymianek i majeranek. Smażyć kilka minut, ciągle mieszając. Wystudzić i doprawić do smaku solą i pieprzem
– jeśli farsz jest zbyt suchy, można dodać trochę oleju lub wody
Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą
– powoli dodawać gorącą wodę, wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut, pod przykryciem
– ciasto cienko wałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać
– gotować 2-3 minuty od wypłynięcia
– podawać ze zrumienioną cebulką
Ale pysznie napakowane! Mniam!
OdpowiedzUsuńKamilko, dziękuję , buziaki :)
UsuńPierogi z soczewicą bardzo lubię i często lepię.
OdpowiedzUsuńSmacznego Alu!
Aniu ja też, a wersja ta z lokalna-regionalna, jest tak pyszna,ze mogłabym je z 3 dni jeść na każdy posiłek. Pozdrawiam
Usuń