Uwaga!!! Można się od nich uzależnić!
sporej wielkości boczniaki
panierka mokra:
1 szklanka mąki (obojętnie jaka)
do 1 szklanki wody
1 łyżka przecieru pomidorowego (niekoniecznie)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mieszanki curry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka papryki (może być wędzona)
1 łyżeczka czosnku w proszku (lub asafetyda)
1/2 łyżeczki ostrej papryki
na co masz ochotę
sucha panierka:
1 szklanka bułki tartej/panko/ zmielone płatki kukurydziane (ja pokruszyłam wałkiem)
1 łyżeczka mieszanki curry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego anyżu (polecam!)
olej do smażenia
Przygotuj dwie miski na mokre i suche składniki.
W pierwszej wymieszaj wodę z mąką i przyprawami. Ciasto powinno mieć lekką konsystencję ciasta naleśnikowego.
W drugiej misce połącz bułkę tarką z przyprawami. Dzięki temu "skrzydełka" będą podwójnie aromatyczne!
Rozgrzej olej na patelni. Około 1cm.
Boczniaki panieruj najpierw w cieście następnie w bułce tartej, potem ponownie w cieście i drugi raz w bułce tartej. Najlepiej używaj 2 widelców.
Panierowane boczniaki smaż na rozgrzanym oleju. To jest równie ważne. Kiedy olej jest rozgrzany charakterystycznie "piszczy". By sprawdzić czy olej jest rozgrzany wrzuć na niego kawałek panierki, jeśli strzela możesz smażyć.
Smaż na złoto z obu stron. Trzymaj na średnim ogniu. Kiedy za skrzydełka szybko się zarumienią mogą być surowe w środku. Na za dużym ogniu szybko się przypalą.
Usmażone skrzydełka odłóż na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru oleju.
Jedz jak chcesz. Same z sosami, frytkami lub z kaszą i surówką.
p.s U mnie koniecznie z anyżem i wędzona papryką, bez nich to już nie to, choć nadal bardzo smaczne.
Alu, i ja uwielbiam boczniaki.
OdpowiedzUsuńJednak ograniczam panierkę do minimum...
Bardzo chrupiące Twoje wyszły!
Aniu , boczniaki prawie jak szparagi mogę jeść od rana do nocy
UsuńJa czasami coś tam panieruję, tak są bardzo chrupiące
Pozdrawiam