Babka jest bardzo smaczna, prosta, bardzo polecam
Babka drożdżowa z białek (wersja cytrynowa)
50 dag mąki(np. 25 dag krupczatki i 25 dag luksusowej)
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki soku z cytryny
8-10 białek jajek [ciut ponad szklanka była]
3 dag świeżych drożdży
niepełna szklanka cukru ( u mnie trzcinowy)
13 dag masła
szczypta soli
2 łyżki rumu
starta skórka z jednej cytryny
trochę rodzynek, żurawiny, płatków migdałowych
Drożdże rozpuścić w 2-3łyżkach wody dodać po łyżce mąki i cukru, a następnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, starte skórki , 1/3 cukru, alkohole, jogurt i sok z cytryny. Miksując dolewać stopione masło.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli oraz resztę cukru. Powoli połączyć z ciastem, delikatnie mieszając, aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ciasto.Dosypać bakalie , delikatnie wymieszać.
Formę do babki z kominem (lub dużą keksówkę) wysmarować masłem/margaryną i wysypać mąką.
Ciasto przelać do formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min( u mnie rosło prawie 2 godziny, bo jakoś opornie mu wczoraj to szło). Pieczemy ok. 40 w 180° C. sprawdzić patyczkiem czy upieczone , po około 5 minutach wyłożyć z formy na talerz, posypać cukrem pudem lub polukrować.
Upiekę, bo pysznie wygląda i mam dużoooo białek :)
OdpowiedzUsuńKamilka polecam, bo ile można jeść beżów ?:D Babka jest naprawdę jak na oszczędne ciacho przyzwoita
Usuńwygląda niezwykle cudnie. Nie robiłam nigdy na samych białkach drożdżowego.
OdpowiedzUsuńI całkiem dobrze smakuje , pierwszy raz tez się bałam ,ze na białkach to wyjdzie np suche ,ale wychodzi okej
Usuńno właśnie ja nigdy nie robiłam na białkach bo obawiałam się, że straszny suchar wyjdzie. A to błąd w mysleniu wyszedł
UsuńJedynie co jej mogę zarzucić to ciut się kruszy na 2 czy 3 dzień :)
UsuńPiękna!
OdpowiedzUsuńAle u mnie białka się nigdy nie ostają...i nie marnują. Zaraz piekę bezy! Trzeba będzie kiedyś upiec białkową babę!
Aniu, dziękuję , ja tez najczęściej piekę bezy, ale babka też wychodzi fajna :)
Usuń