Autorka w swojej książce udowadnia, że można stworzyć cukiernicze cuda nie używając do ich robienia ani jednego jajka, ani grama masła czy innego nabiału.
W początkowej części książki poznamy praktyczne rady o tym jak poruszać się w roślinnej cukierni. Aktorka rozjaśni nam:
-jakie używać mąki, aby osiągnąć 100% sukces,
-czym zastępować w wypiekach jajka, masło, nabiał,
-czym słodzić.
Tu też Agata podpowiada co jest nam potrzebne w szafkach i w lodowce by móc wprowadzić w życie receptury z książki oraz jaki sprzęt jest niezbędny domowym cukiernikom.
Autorka zdradza nam swoje kuchenne triki i krok po kroku prezentuje metody dekoracji wypieków.
A dalej są przepisy i… przepisy
W rozdziale Ciasta, ciasteczka, batoniki oprócz przepisu na Browniez migdałami jest też min. kultowy z PRl-u przepis na Blok czekoladowy, na Ciasteczka na maśle orzechowym czy wykwintne Makaroniki.
Muffinki, cupcakes to przepisy na min. Muffiny jagodowe z nutką cytryny i kruszonką, Elvis cupcakes czy śliczniutkie Waniliowe babeczki z malinami i limonką.
W rozdziale Tofurniki, jagielniki i inne ,,serniki” same smakowite przepisy jak na Imieninowy tofurnik z galaretką, Jagielnik czekoladowy bez pieczenia czy ,,Sernik” limonkowy z ciecierzycy!
W bardzo domowo i przytulnie brzmiącym rozdziale: Drożdżowe łakocie znajdziemy min. przepis na Placek z owocami, Rogaliki według patentu Babci, Racuchy z jabłkami i syropem klonowym, napchane ogromną ilością jagód Jagodzianki czy francuskie Croissanty.
W rozdziale Torty już na pierwszy rzut oka widać wielki kunszt cukierniczy autorki, a znajdujące się tu receptury zachwycają wyglądem, wszystkie torty są naprawdę wyjątkowej urody. Już na same nazwy cieknie ślinka jest tu, na przykład przepis na Totalnie czekoladowy tort z nutą espresso, Tort orzechowy z karmelizowanym popcornem czy minimalistycznie udekorowany, Tort kokosowy z migdałami i białą czekoladą.
W ostatnim już niestety rozdziale znajdziemy 10 receptur na Tarty, tartaletki jak Banoffee, Tartaletki z ciasteczkami, zjawiskową Galette z gruszkami i wanilią czy swojską Szarlotkę na kruchym spodzie
Mocną stroną książki jest szata graficzna, zdjęcia wręcz zachwycają.
Przeglądanie tej książki to sama przyjemność dla zmysłu oka, maksymalne pobudzenie zmysłu smaku oraz wielka motywacja aby zakasać rękawy i takie same cudowne wypieki tworzyć w swojej kuchni.
Książka ta to łakomy kąsek nie tylko dla lubiących piec wegan, ale dla wszystkich domowych i nie tylko cukierników, a także dla estetów uwielbiających piękne książki. Ja jestem nią wręcz oczarowana.
Tytuł: Bez jaj. Roślinna cukiernia
Autor: Agata Wilkowska
Wydawca: Publicat
oprawa: Miękka ze skrzydełkami
podtytuł: Roślinna cukiernia
rok wydania: 2019
liczba stron: 192
p.s A tu można sobie obejrzeć stary blog Agaty-i love tofu!
Bez jaj...Na pewno dobra opcja dla niejedzących jajek.
OdpowiedzUsuńAniu dla wszystkich co lubią piec ciasta, ciasteczka znajdzie tu coś dla siebie. Książka jest ciekawa, bardzo ładna i nietuzinkowa
Usuń