Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem
Składniki
na ok. 8-10 sztuk
1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g)
450 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
2 łyżki sezamu
1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku
sól, pieprz
odrobina oleju kokosowego
Wykonanie
Kaszę opłukujemy pod gorącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.
Szpinak dusimy z posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem, woda ze szpinaku powinna wyparować. Dla pewności można go odcisnąć z wody, gdy przestygnie.
Wystudzony i odciśnięty z wody szpinak( nie odciskam) mieszamy z kaszą, dodajemy sezam, płatki drożdżowe, koperek, sól, pieprz i mąkę ziemniaczaną. Lepimy nieduże kotlety.
Smażymy na niewielkiej ilości oleju, przez kilka minut z każdej strony.
Soczyście zielone pulpety !
OdpowiedzUsuńMuszę wykorzystać swoje płatki drożdżowe...
Tak mi się chciało, zielonego :D Te kotlety zaspokoiły chęci w bardzo smaczny sposób. Ja od czasu do czasu korzystam z płatków drożdżowych.
UsuńWiosną zapachniało! Mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kamilka
Usuń