wtorek, 12 marca 2019

Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem

O rety, ale pyszne są te kotlety. Proste, zielone i przepyszne. Teraz na przedwiośniu trochę zieleniny na talerzu działa jak zastrzyk z energią. Przepis od Anki z jej bloga Kuchnia wegAnki.
Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem

Składniki
na ok. 8-10 sztuk

1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g)
450 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
2 łyżki sezamu
1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku
sól, pieprz
odrobina oleju kokosowego

Wykonanie

Kaszę opłukujemy pod gorącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.

Szpinak dusimy z posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem, woda ze szpinaku powinna wyparować. Dla pewności można go odcisnąć z wody, gdy przestygnie.
Wystudzony i odciśnięty z wody szpinak( nie odciskam) mieszamy z kaszą, dodajemy sezam, płatki drożdżowe, koperek, sól, pieprz i mąkę ziemniaczaną. Lepimy nieduże kotlety.

Smażymy na niewielkiej ilości oleju, przez kilka minut z każdej strony.

4 komentarze:

  1. Soczyście zielone pulpety !
    Muszę wykorzystać swoje płatki drożdżowe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mi się chciało, zielonego :D Te kotlety zaspokoiły chęci w bardzo smaczny sposób. Ja od czasu do czasu korzystam z płatków drożdżowych.

      Usuń
  2. Wiosną zapachniało! Mniam!

    OdpowiedzUsuń