czwartek, 27 grudnia 2018

Zielone Boże Narodzenie. Recenzja


Kiedy odpakowywałam książkę Zielone Boże Narodzenie autorstwa Karoline Jonsson zastanawiałam się czy przepisy będą przyjazne dla naszych polskich realiów pod kontem dostępności składników czy kompatybilności z naszą tradycją.

Jako kulinarny freak od razu zabrałam się za przeglądanie przepisów. Okazały się bardzo przystępne, właściwie bez żadnych nieznanych mi składników, a ponadto zdrowe i pyszne. Na dodatek bez problemu można włączyć je do naszego świątecznego menu.

A co znajdziemy w książce?

Karoline jest wegetarianką i w książce proponuje tylko przepisy na potrawy roślinne, a sama w swojej kuchni najczęściej korzysta z warzyw, które własnoręcznie wyhodowała.

Na początek, w rozdziale Jedzenie na zimę poczytamy o polecanych w tym czasie produktach, poznamy rady autorki o tym czym zapełnić swoją spiżarnię, a także o tym jak smakuje dla Karoline Zielone Boże Narodzenie. Poczytamy także o zimowych uprawach.

Wypieki i słodkości to rozdział, który we mnie budzi największe emocje. Tak bardzo bym chciała zrobić wszystkie zamieszczone tu przepisy, są tu min receptury na Daktylowe praliny, Marchewkowe kulki z cytryną i kardamonem, Kavring- żytni chleb, Półksiężyce, Lody na patyku z rokitnikiem czy Pierniczki.

Napoje to rozdział na zaskakujące trunki min. Ginger Beer czy Nogg. Wydają się one być doskonałym rozwiązaniem na długie, zimowe wieczory.

Następny dział to Świąteczny stół. Jest on pełen przepisów na świąteczny obiad w skandynawskim stylu. Najbardziej czekam na wypróbowanie receptur na Pokusę Jonsona, Słonecznikowe klopsiki , Marynatę brantevik czy Klasyczny ryż na mleku.

Na przerwę noworoczną Karoline proponuje bardzo proste dania, takie jak kanapki, zupa energetyczna, ale też bardziej wymagające jak zimowe sajgonki, pudding kapuściany czy pizzę z topinamburem.

W książce znajdziemy też kilka pomysłów na zrobienie samodzielnie dekoracji świątecznych takich jak wieniec czy świecznik.

Książka jest bardzo pięknie wydana, matowy papier, przejrzyste przepisy i piękne, bardzo nastrojowe zdjęcia potraw sprawiają, że lektura tej pozycji jest uczta dla oczu.

Książkę polecam wszystkim tym, którzy lubią świąteczny czas, tym którzy lubią gotować i piec nie tylko świąteczne rarytasy, tym, którzy chcieliby do swojego menu włączyć nowe, ciekawe, proste roślinne dania, a także tym, którzy uwielbiają czytać o odmiennych zwyczajach kulinarnych, a na koniec tym, którzy uwielbiają piękne książki.



Tytuł: "Zielone Boże Narodzenie"
Autor: Karoline Jonsson
Okładka: twarda
Stron: 160
Cena okładkowa: 49,90 zł
Wydawnictwo: Marginesy

2 komentarze:

  1. Książka wygląda bardzo zachęcająco. Lubię taką ideę - od wyhodowania własnych warzyw do położenia ich na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, ale to bardzo zacna to książka, ja tez lubię taką ideę
      pozdrawiam

      Usuń