I jak tam święta? U nas pokończyły się wszystkie potrawy i kończą się ostanie ciasta. A było ich sporo min. dwa rodzaje makowca i strucle orzechowe, częścią podzieliłam się z dalszą rodziną. A, że w tym roku wyszły rewelacyjnie roślinne te wypieki to zapisuję przepisy dla potomności.
Pierwszy przepis na trzy cienkie makowce to przerobione ciasto z cin cin autorstwa Joanny i moja sprawdzona wersja masy makowej.
Składniki na 3 makowce
500g mąki( 300g luksusowej, 100g krupczatki ,100 g semoliny)
25 g świeżych drożdży
100 g margaryny wegańskiej (pewnie olej kokosowy czy inny może spokojnie być)
100 ml ciepłego mleka roślinnego( u mnie sojowe)
100-130 ml jogurtu roślinnego( u mnie sojowy z Kauflandu)
1/2 szklanki przecieru z pieczonej dyni( u mnie z tej masłowej)
60 g cukru
1 łyżka domowej esencji waniliowej
skórka otarta z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki soli
szczypta proszku do pieczenia
Mąkę przesiać do miski z solą i proszkiem do pieczenia, w drugiej misce razem roztrzepać mleko, jogurt, roztopiona margarynę lub wlać olej, mus dyniowy, cukier, drożdże, esencje waniliową, otartą skórkę cytrynową i wlać do mąki, zagnieść ciasto( ja najpierw dałam 100ml jogurtu, ale ciasto wydawało się mi zbyt twarde i dodałam jeszcze 2 łyżki jogurtu)
Odstawić w ciepłe miejsce minimum na godzinę ( do podwojenia objętości ) lub wstawić na noc do lodówki.
Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką. Rozdzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na placek, smarować wybranym nadzieniem i zwijać jak makowiec. Zawinąć w papier do pieczenia( zawijam ciasno i kilkakrotnie, papieru jest 2-3 warstwy). Zostawić w cieple do wyrośnięcia. Piec 40-50 minut w temperaturze 170 stopni.
MASA MAKOWA:
* 400g już zmielonego fabrycznie maku
* 150 g bardzo drobnych rodzynek namoczony w domowej wódce żubrówce oraz siekane migdały tak 100g, 100g orzechów włoskich siekanych, skórka pomarańczowa kandyzowana -3 łyżki i 3 łyżki powideł śliwkowych domowych
*2 niepełne szklanki mleka roślinnego wrzącego do zalania maku , u mnie sojowe)
* ok. pół szklanki cukru pudru i 2 łyżki syropu z agawy
* 4 łyżki kaszy manny
*kieliszek domowego amaretto czyli nalewka na pestkach pigwy
* starta skórka pomarańczy oraz z pół cytry i pół limonki
*dałam jeszcze wyskrobane ziarenka wanilii z jednej laski wanilii
*ew. kieliszek rumu
Mak mielony i zalałam go wrzącym mlekiem sojowym, zostawiłam przykryty do napęcznienia, nie odsączałam. Do maku dodajemy następnie rodzynki i resztę składników masy makowej oprócz kaszy manny, zagotowałam i jak przestygła dodałam kaszę mannę i kieliszek rumu.
Ciepłe upieczone makowce smaruje lukrem z cukru pudru i soku z cytryny, a obsypuje podprażonymi płatkami migdałów.
Z drugiego przepisu upiekłam jeszcze jeden makowiec z wiśniami oraz dwie strucle z orzechami.
A ciasto to zweganizowana wersja ciasta BeatySz
Ciasto na strucle lub rogaliki, krucho-drożdżowe
,,Świetne ciasto, bardzo łatwe w wykonaniu. Strucle zrobione z tego ciasta są kształtne, nie pękają. Polecam wypróbować. Nadaje się także na rogaliki czy inne drobne wypieki.
500g mąki ( u mnie 300g maki luksusowe i 200g krupczatki)
1 (250g) kostki margaryny wegańskiej (Alsan, Kasia bez laktozy itc)
40 g drożdży
1-2 łyżki musu z dyni, przetartego banana, ugotowanego ziemniak lub batata
50g cukru
5-6 łyżek mleka roślinnego lub jogurtu roślinnego( ja dałam jogurt)
plus ew. 1 płaściutka łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść razem. Zawinąć w ściereczkę i włożyć do zimnej wody. Gdy ciasto wypłynie jest gotowe. Wyłożyć wtedy na stolnicę posypaną mąką, zagnieść jeszcze raz krótko, podzielić na ok.3 kawałki i formować strucle nadziewając je dowolnym farszem, ale mnie najlepiej smakują z masą makową. Gotowe strucle, gdy lekko podrosną, zawinąć ciasno w papier do pieczenia zostawiając na końcach zapas papieru. Ciasto będzie rosło wzdłuż.
Można formować dowolnej wielkości strucle, jeśli będą większe wyjdzie ich mniej niż 3, oczywiście. Ale ja lubię wąskie i długie wtedy ślicznie wyglądają. Kawałek ciasta na jedną struclę po rozwałkowaniu ma u mnie wymiary ok. 20x30 cm i jest gruby na ok.0,5-1 cm.
Po upieczeniu dobrze jest ciasto polukrować.”
Moje uwagi
-jedna upiekłam strucle makiem, a dwie z orzechowym nadzieniem
- dodatek proszku do pieczenia nie jest obowiązkowy, ale podobno wtedy lepiej rośną, a w wegańskich jest dodatkowe spulchnienie ciasta.
-ciasto wypływa do godziny, u mnie wypłynęło po niecałych 30 minutach.
- ja zwijam w papier od razu po zawinięciu strucli i rośną sobie tak opakowane około 40-60 minut
-piekę w 180 stopniach 40-50 minut.
Masa makowa 2, wykorzystałam ten pomysł i wzięłam 2/3 masy makowej dodając ciut od siebie i całe nadzienie wiśniowe
,,Nadzienie makowe:
200g zmielonego maku
1 szklanka wrzątku
1 szklanka ciepłego mleka sojowego
50g cukru
1 laska wanilii
Wiśnie:
200g wiśni mrożonych
100g cukru trzcinowego
Mak:
Laskę wanilii rozcięłam wzdłuż na pół ostry, nożem. Wybrałam czubkiem noża nasiona.
Mak wyspałam do garnka, zalałam wrzątkiem, dodałam nasiona wyskrobane z wnętrza laski wanilii oraz opróżniony z nich strączek i gotowałam na wolnym ogniu przez 5 minut. Dolałam ciepłego mleka sojowego i gotowałam kolejne 15 minut. Podczas całego procesu gotowania, należy pamiętać o regularnym mieszaniu maku, by się nie przypalił.
Na koniec dodałam cukier i gotowałam jeszcze ok. 10 minut. Ugotowana masa powinna być bardzo gęsta, ale nie całkiem sucha.”
Do gotowej masy jeszcze dodałam dwie garści suszonej żurawiny i 50g płatków migdałowych, startą skórka z ½ cytryny oraz kieliszek wódki domowej na trawce żubrówce
Wiśnie:
Wiśnie wrzuciłam na patelnię, dodałam cukier i smażyłam co jakiś czas mieszając przez 8-10 minut. Usmażone owoce wlałam wraz z sokiem na sitko, odcedzając sok do miseczki
Masa makowa posmarowałam 1/3 ilość tego powyżej rozwałkowanego ciasta, na brzegu posypałam odsączonymi wiśniami i zwinęłam makowiec.
Masa:
1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki oleju kokosowego ( jadłam dodatkowe 2 kopiaste łyżki masła orzechowego)
4 łyżki słodkiego syropu lub cukru
odrobina mleka roślinnego (3 łyżki)
1/2 łyżeczki suszonego imbiru lub cynamonu
masa:
W misce połącz składniki na masę orzechową.
Jeśli masa jest bardzo gęsta i "twarda" gęsta wlej odrobinę mleka roślinnego. Ja dodatkowo dosmaczałam startą skórką z !/3 pomarańczy i wlałam 1 łyżkę koniaku.
Gotowe strucle orzechowe i makowiec z wiśniami polałam lukrem z cukru pudru i soku z pomarańczy
ależ urodne te strucle :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, dziękuję, buziaki
UsuńAluś, strucle prawdziwej urody! Przecudnie Ci się upiekły!
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia poświąteczne :)
Kamilka dziękuje , z grzeczności nie zaprzeczę(no ładne w tym roku mi wyszły :D)
UsuńDziękuje za życzenia