Pyszne, proste i wcale nie pracochłonne. Może ktoś się skusi je zrobić na Sylwestra? Bardzo polecam. Przepis Marty, z jej bloga Jadłonomia
Czas przygotowania: do 45 minut
Składniki na jeden duży pojemnik:
1 kg bakłażana
olej taki jak do smażenia
sól
3 cebule
2 łyżki rodzynek
5 goździków
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
¼ łyżeczki soli
spora szczypta czarnego pieprzu
olej do smażenia
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki majeranku
¼ szklanki wody
oraz: olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia lub olej lniany z pierwszego tłoczenia, ziarna gorczycy, liście laurowe
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bakłażany pokroić wzdłuż na pasy o grubości około 1 cm, ułożyć na dużej blasze, każdego nasmarować olejem i obficie obsypać solą. Następnie obrócić, każdego ponownie posmarować i ponownie obsypać solą. Wsunąć do gorącego piekarnika i piec przez 15 – 20 minut.
2. W międzyczasie cebule pokroić w półksiężyce. Na dnie dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę wraz z rodzynkami, goździkami, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, solą oraz szczyptą czarnego pieprzu. Smażyć na niewielkim ogniu przez 5 – 8 minut.
3. Do miękkiej cebuli dodać pozostałe składniki, wymieszać i dusić na średnim ogniu do momentu, aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Na koniec spróbować i w razie potrzeby dodać więcej soli lub pieprzu oraz wyłowić wszystkie przyprawy.
4. Do każdego bakłażana wkładać łyżkę farszu i następnie zawijać w roladkę. Kiedy wszystkie roladki będą gotowe włożyć je ciasno do naczynia, zalać olejem, wsypać 2 łyżki gorczycy oraz kilka liści laurowych. Przykryć folią, dociążyć umiarkowanym ciężarem i włożyć do lodówki. Po kilku godzinach w lodówce można je podawać na stół, ale im dłużej się marynują, tym są lepsze.
Porady:
-Bakłażany powinny być tej samej grubości – wtedy równo się dopieką.
-Bakłażany zamiast piec można obsmażyć – pieczenie dużej ilości jest po prostu szybsze i wymaga mniejszej uwagi.
-Bakłażany warto naprawdę porządnie posolić – w przeciwnym razie będą mdłe.
-Do podsmażania bakłażanów i cebuli używam zwykłego oleju do smażenia, czyli takiego, który wytrzymuje wyższe temperatury, zaś do marynowania bakłażanów warto użyć dobrego oleju z pierwszego tłoczenia.
-Nawet jeśli bakłażany na początku ciężko jest zwinąć w ciasną roladkę nie przejmujcie się tym, po włożeniu do pudełka i zalaniu olejem roladki zrobią się zwarte i wspaniale się domkną.
-Tak przygotowane bakłażany mogą leżeć w lodówce pokryte olejem nawet kilka tygodni.
Moje uwagi
-ja zamiast rodzynek dałam garść suszonych, wędzonych śliwek, którym przed nadzieniem bakłażanów usunęłam pestki.
- dałam cynamon cejloński
Podane z chlebem z kawą i migdałami w wersji świątecznej, znakomite
Bardzo smakowity pomysł na bakłażany :)
OdpowiedzUsuńMniam!
pyszne są, polecam
Usuńnatychmiast sobie zapisałam przepis. Bardzo lubię bakłażany i na różne sposoby robiłam, ale takiego przepisu nie znałam
OdpowiedzUsuńKrysiu bardzo polecam te roladki
UsuńPyszny przepis Alu!
OdpowiedzUsuńSamych dobrych chwil w 2019!
Aniu, oj tak , dziękuję
Usuń