Łowcy smaków. Cztery pory roku to druga książka autorki znanej z bloga True Taste Hunters. Ina propaguje dietę roślinną, pozbawioną glutenu i rafinowanego cukru. Ta książka to świetna pozycja dla osób z alergią na nabiał czy jajka, dla wegan czy ludzi szukających sposobu na urozmaicenie swojej diety w wartościowe, atrakcyjne potrawy.
Autorka tym razem skupia się na porach roku i proponuje wyśmienite dania przyrządzane z sezonowych owoców i warzyw. Dzięki tej książce urozmaicimy nasz codzienny jadłospis i odkryjemy na nowo warzywa i owoce, w które obfitują nasze sklepy i targi.
Książka jest bardzo starannie wydana i czytelna. Po lewej stronie wyszczególnione są składniki, a po prawej wypunktowane etapy przygotowania dań. Do każdego przepisu jest krótki opis powstania, anegdoty itc oraz piękne, proste, nieprzestylizowane i skupiające się na najważniejszym, czyli na potrawie zdjęcie.
Książka podzielona jest na następujące części:
-Spis treści-Przeliczniki kuchenne
-Wstęp-Cześć!
-Zanim sięgniesz po moje przepisy
-Podstawowe przepisy
-Wiosna, a tu w każdej porze roku podrozdziały: Na początek dnia, konkretniej i Coś na osłodę
-Lato
-Jesień
-Zima
-Podziękowania
-Indeks potraw
We wstępie autorka zaprasza wszystkich do korzystania z jej przepisów, które można traktować tylko jako inspirację, zaprasza do odwiedzania lokalnych targów, ryneczków w poszukiwaniu sezonowych płodów natury, następnie Ina podaje dużo praktycznych rad, które pozwolą w pełni korzystać i modyfikować zaproponowane przez nią receptury.
Na początek znajdziemy 15 podstawowych przepisów np. na migdałowe mleko, masło orzechowe, perfekcyjny sposób gotowania poszczególnych kasz czy domową passatę pomidorową.
A dalej jest przepysznie….
Książka jest podzielona na cztery pory roku. Każda z nich zawiera trzy części: „Na początek dnia” - czyli propozycje śniadaniowe, „Konkretniej”- pożywniejsze posiłki np. obiadowe oraz „Coś na osłodę” czyli wyjątkowe desery i wypieki.
Wiosną Ina nauczy nas między innymi tego jak upiec Zielony chlebek jaglany z czarnuszka, zrobimy Pomarańczowy serek z prażonych nerkowców z pieczonym rabarbarem, upieczemy Cytrynową tartę ze szparagami i zielonym groszkiem czy Tartę z rabarbarem, tahini i pomarańczą.
Latem czekają na nas takie przepisy jak Jagodowa owsianka z chia, woda różaną i pistacjami, Orzeźwiający chłodnik z awokado i zielonego groszku, Pierogi jaglane z zielonym groszkiem z papryką czy wyglądające jak milion dolarów Brownie z czarnymi jagodami.
Teraz jesienią autorka proponuje nam różne pyszne i zdrowe przepisy, na przykład na śniadanie możemy zjeść Owsiankę dyniową, na obiad Kasze gryczaną z papryka i kurkami, a na deser Pieczona gruszkę z kasza jaglaną, figami i migdałami. A gości możemy poczęstować prezentującym się bosko Chałwowym sernikiem z ciecierzycy z powidłami.
Zimą zjemy Kasze jaglaną z mango i makiem, Krem pieczarkowy z rozmarynem i masłem orzechowym czy Kopytka z buraków z pietruszkowym pesto. A na święta możemy upiec np. Orzechowy makowiec z kaszą jaglana i chia lub/i Keks bananowy z żurawina i czekoladą.
To tylko kilkanaście nazw przepisów jakie są w tej książce, jest tu ich ponad 120 i każdy zapowiada się znakomicie.
Polecam.
Tytuł: Łowcy smaków. Cztery pory roku
Autor: Ina RybarczykWydawnictwo: REBIS
twarda oprawa,
stron: 320
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz