poniedziałek, 3 grudnia 2018

Łowcy smaków Cztery pory roku.Recenzja


Recenzja nowej książki Iny Rybarczyk ,,Łowcy smaków Cztery pory roku", wydanej przez Dom wydawniczy REBIS

Łowcy smaków. Cztery pory roku to druga książka autorki znanej z bloga True Taste Hunters. Ina propaguje dietę roślinną, pozbawioną glutenu i rafinowanego cukru. Ta książka to świetna pozycja dla osób z alergią na nabiał czy jajka, dla wegan czy ludzi szukających sposobu na urozmaicenie swojej diety w wartościowe, atrakcyjne potrawy.

Autorka tym razem skupia się na porach roku i proponuje wyśmienite dania przyrządzane z sezonowych owoców i warzyw. Dzięki tej książce urozmaicimy nasz codzienny jadłospis i odkryjemy na nowo warzywa i owoce, w które obfitują nasze sklepy i targi.

Książka jest bardzo starannie wydana i czytelna. Po lewej stronie wyszczególnione są składniki, a po prawej wypunktowane etapy przygotowania dań. Do każdego przepisu jest krótki opis powstania, anegdoty itc oraz piękne, proste, nieprzestylizowane i skupiające się na najważniejszym, czyli na potrawie zdjęcie.

Książka podzielona jest na następujące części:
-Spis treści
-Przeliczniki kuchenne
-Wstęp-Cześć!
-Zanim sięgniesz po moje przepisy
-Podstawowe przepisy
-Wiosna, a tu w każdej porze roku podrozdziały: Na początek dnia, konkretniej i Coś na osłodę
-Lato
-Jesień
-Zima
-Podziękowania
-Indeks potraw

We wstępie autorka zaprasza wszystkich do korzystania z jej przepisów, które można traktować tylko jako inspirację, zaprasza do odwiedzania lokalnych targów, ryneczków w poszukiwaniu sezonowych płodów natury, następnie Ina podaje dużo praktycznych rad, które pozwolą w pełni korzystać i modyfikować zaproponowane przez nią receptury.

Na początek znajdziemy 15 podstawowych przepisów np. na migdałowe mleko, masło orzechowe, perfekcyjny sposób gotowania poszczególnych kasz czy domową passatę pomidorową.


A dalej jest przepysznie….

Książka jest podzielona na cztery pory roku. Każda z nich zawiera trzy części: „Na początek dnia” - czyli propozycje śniadaniowe, „Konkretniej”- pożywniejsze posiłki np. obiadowe oraz „Coś na osłodę” czyli wyjątkowe desery i wypieki.

Wiosną Ina nauczy nas między innymi tego jak upiec Zielony chlebek jaglany z czarnuszka, zrobimy Pomarańczowy serek z prażonych nerkowców z pieczonym rabarbarem, upieczemy Cytrynową tartę ze szparagami i zielonym groszkiem czy Tartę z rabarbarem, tahini i pomarańczą.

Latem czekają na nas takie przepisy jak Jagodowa owsianka z chia, woda różaną i pistacjami, Orzeźwiający chłodnik z awokado i zielonego groszku, Pierogi jaglane z zielonym groszkiem z papryką czy wyglądające jak milion dolarów Brownie z czarnymi jagodami.

Teraz jesienią autorka proponuje nam różne pyszne i zdrowe przepisy, na przykład na śniadanie możemy zjeść Owsiankę dyniową, na obiad Kasze gryczaną z papryka i kurkami, a na deser Pieczona gruszkę z kasza jaglaną, figami i migdałami. A gości możemy poczęstować prezentującym się bosko Chałwowym sernikiem z ciecierzycy z powidłami.

Zimą zjemy Kasze jaglaną z mango i makiem, Krem pieczarkowy z rozmarynem i masłem orzechowym czy Kopytka z buraków z pietruszkowym pesto. A na święta możemy upiec np. Orzechowy makowiec z kaszą jaglana i chia lub/i Keks bananowy z żurawina i czekoladą.

To tylko kilkanaście nazw przepisów jakie są w tej książce, jest tu ich ponad 120 i każdy zapowiada się znakomicie.

Polecam.

Tytuł: Łowcy smaków. Cztery pory roku
Autor: Ina Rybarczyk
Wydawnictwo: REBIS
twarda oprawa,
stron: 320

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz