Przepis z znakomitej książki ,,Łowcy smaków. Cztery pory roku” Iny Rybarczyk*
Krążki jabłka w cieście z ciecierzycy
3-4 jabłka obrane i pokrojone w plastry
Ciasto
120g banana (waga po obraniu)
125 g mąki z ciecierzycy
100 ml mleka roślinnego
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
oraz
olej do smażenia
ew. dodatki
stała część mleczka kokosowego (po schłodzeniu oddziela się stała i płynna część w mleczku kokosowym w puszce), syrop klonowy, mielony cynamon
Wszystkie składniki ciasta zmiksować na gładkie ciasto. W cieście maczać krążki jabłek i smażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiano z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym. Można podąć do krążków dodatki, ale my zjedliśmy bez niczego. Pycha !
*tu jest moja recenzja tej książki, a tu min można ja kupić –Dom wydawniczy REBIS
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz