Pieczone jabłka marchewką
3 marchewki
garść orzechów (nerkowców czy włoskich, mogą też być migdały)
1 łyżeczka oleju kokosowego
5-6 łyżek mleka roślinnego lub wody
szczypta cynamonu lub kardamonu(ja dałam i to i to)
4-5 większych jabłek
ew. 1 łyżeczka słodziwa jak syrop klonowy, daktylowy
Marchew zetrzeć na tarce lub zblendować na wiórki, orzechy posiekać. Rozgrzać patelnie, włożyć olej, wsypać marchew i orzechy, można dosłodzić, podlać płynem, doprawić przyprawami i dusić 5-10 minut. Jabłka umyć, wydrążyć gniazdka nasienne, powiększyć otwór tak aby zmieścić jak najwięcej farszu. Owoce nafaszerować marchewką z orzechami i piec 10-15 minut w 220 stopniach.
A to mała Tola dogrzewa się na ludzkich nogach.
Bardzo lubię pieczone jabłka, wersja z marchewką mnie zadziwia :)
OdpowiedzUsuńja też , a te z marchewka naprawdę pyszne, robię tez z makiem :)
UsuńAlu, jabłek z marchewką nigdy nie piekłam!
OdpowiedzUsuńAle robię konfiturę z marchewki i jest pyszna.
Muszę upiec tak jabłka.
Ja pierwszy raz, ale jest bardzo smaczne i na dokładkę ma się dodatkowa porcje warzyw :D
UsuńBardzo polecam