czwartek, 29 listopada 2018

Wege w kwadrans. Recenzja


Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej. autorstwa Katarzyny Gubały wydało Wydawnictwo  Septem.

Ta książka łamie stereotypy jakoby kuchnia roślinna była czasochłonna, pracochłonna, pełna wyszukanych składników i trudna do zbilansowania.

Autorka pokazuje 125 zdrowych przepisów na potrawy, które można wykonać właśnie w tytułowy kwadrans lub maksymalnie w pół godziny, gdy wliczy się w to czas gotowania ryżu, kaszy czy roślin strączkowych.

To książka dla tych co myślą, że kuchnia wegetariańska i wegańska jest skomplikowana, trudna i czasochłonna. Przyda się też tym wszystkim, którzy chcieliby gotować roślinnie, ale nie wiedzą, od czego zacząć.
Ale tez dla tych co tylko chcą jeść więcej warzyw, a nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie. Książka praktycznie dla każdego!


Wege w kwadrans to proste przepisy, z dostępnych składników, bez użycia skomplikowanego sprzętu. Potrawy wg receptur z książki wychodzą smaczne, zdrowe i zbilansowane.

A co znajdziemy w książce?

Na początek dowiemy się jaka była droga Katarzyny Gubały do pełnego roślinnego żywienia. Dalej jest o tym dlaczego warto przestać jeść mięso i jak to zrobić.

Dowiemy się też jak dbać o dietę, żeby nie było niedoborów, jak wybierać napoje roślinne i czy warto je robić w domu.

Autorka podpowie nam jak radośnie tworzyć wegańską kuchnię, nauczy praktycznych trików ułatwiające prowadzenie szybkiej kuchni, podpowie jakie można używać zdrowe zamienniki cukru oraz co warto kupować i gdzie.

A dalej to rozdziały z przepisami, na początek podstawowa Baza. A w niej przepisy od roślinnego mleka domowego po proste bułeczki.

Reszta przepisów jest podzielona na pory roku.

Wiosna i min przepis na;
-szparagi z papryką i komosą ryżową,
-kalafior i brokuł z marchewkowym pesto,
-kotleciki z batatów ze świeżą kolendrą czy
-panna cotta –nie dla kota.

W części Lato można znaleźć receptury min.:
-kotlety kukurydziane,
-lemoniadę sezonową z mięta,
-sałatkę grecką z oliwkami Kalamata czy
-batony energetyczne.

Na Jesień autorka proponuje min.:
-czapati,
-gulasz z soczewicy z warzywami,
-kalaflornicę zamiast jajecznicy czy
-pasztet fasolowy dla żołnierza.

Rozdział Zima i takie pysznie brzmiące dania jak:
-Dahl sylwestrowy dla Ani i Zbyszka,
-moczka- zupa piernikowa,
-pęczotto z gruszką i pietruszką oraz
-sushi z kiszonkami

Książka jest starannie wydana, przepisy są czytelne, dokładnie opisane. a zdjęcia proste i bardzo apetyczne. Do zdjęć  często pozuje cała rodzina Pani Kasi. Bardzo polecam, warto ją mieć i z niej korzystać na co dzień.

Tytuł:
Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej
Autor:
Gubała Katarzyna
Wydawnictwo:
Język wydania:
polski
Liczba stron:
272
Numer wydania:
I
Rok wydania:
2018


A jutro zapraszam na ,, twarożek” ze słonecznika wg przepisu z tej książki.

4 komentarze:

  1. Książka brzmi ciekawie...
    Tylko Alu mam takie obserwacje, że przepisy wege naszpikowane są orzechami...Potrawy robi się z orzechów lub z ich dodatkiem. Dla mnie to zupełnie odpada, bo mam mega alergię na nie. Ciekawa jestem jak radzą sobie alergicy weganie z tym? I czy przepisy w tej książce też są bardzo orzechowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, książka jest bardzo ciekawa.
      Jest tu kilka przepisów z orzechami,ale można je zamienić na pestki czy migdały, pewnie tak sobie radzą ,że używają właśnie pestek, migdałów, bez też się da. Aniu to bardzo wartościowy produkt, pełen składników, aminokwasów itc pewnie i dlatego tak chętnie wykorzystywany i najważniejsze orzeccy są przepyszne

      Usuń
    2. Alu, właśnie tak orzechy zamieniam.
      Oprócz tego, że to wartościowy produkt, to silny alergen. Dla mnie wręcz zabójczy!

      Usuń
    3. Tak Aniu, orzechy często są silnym alergenem, wiadomo każdy może być na coś uczulony, znam alergików co nie mogą jeść jabłka ani marchewki, a nie szkodzą mu orzechy. Ale jak ktoś ma alergie na orzechy to musi szczególnie uważać, bo tu nawet ślad orzecha może bardzo źle skończy

      Usuń