środa, 28 listopada 2018

Pyszne, chrupiące placki ziemniaczane


Zwykłe placki, zwykły przepis. Właściwie zapisuje go tu dla siebie, bo wyszły takie jakie uwielbiam, chrupiące, przepyszne.

Gdzieś przeczytałam, że najlepsze placki wychodzą jak połowę ziemniaków zetrze się na drobnej, a reszta na grubych oczkach tarki. Fakt 100% prawdy. Bardzo polecam.

Chrupiące placki ziemniaczane 
 
ok. 36 placków wielkości 10 cm

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 marchewka
ew.1 cebula
2 średnie jajka
czubata łyżka mąki pszennej
płaska łyżeczka soli
szczypta czarnego pieprzu

Dodatkowo: olej do smażenia - najlepiej rzepakowy

Ziemniaki myję, obieram i płuczę. Następnie połowę z nich ścieram na małych oczkach( na miazgę), a resztę na dużych oczkach tarki. Na tarce ścieram też obrana marchewkę i ew. też obrana cebulę, na drobnej, ale nie na miazgę. Odciskam z nadmiaru soku(ale nie jest to konieczne). Wbijam do masy jajka, wsypuję mąkę i dodaję przyprawy. Całość dokładnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nabieram porcje masy i nakładam na gorący tłuszcz. Smażę z obydwu stron do zrumienienia. Osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podaję na ciepło. Z czym kto chce, ja najbardziej lubię na niezdrowo z cukrem….

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz