Gdzieś przeczytałam, że najlepsze placki wychodzą jak połowę ziemniaków zetrze się na drobnej, a reszta na grubych oczkach tarki. Fakt 100% prawdy. Bardzo polecam.
Chrupiące placki ziemniaczane
ok. 36 placków wielkości 10 cm
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 marchewka
ew.1 cebula
2 średnie jajka
czubata łyżka mąki pszennej
płaska łyżeczka soli
szczypta czarnego pieprzu
Dodatkowo: olej do smażenia - najlepiej rzepakowy
Ziemniaki myję, obieram i płuczę. Następnie połowę z nich ścieram na małych oczkach( na miazgę), a resztę na dużych oczkach tarki. Na tarce ścieram też obrana marchewkę i ew. też obrana cebulę, na drobnej, ale nie na miazgę. Odciskam z nadmiaru soku(ale nie jest to konieczne). Wbijam do masy jajka, wsypuję mąkę i dodaję przyprawy. Całość dokładnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nabieram porcje masy i nakładam na gorący tłuszcz. Smażę z obydwu stron do zrumienienia. Osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podaję na ciepło. Z czym kto chce, ja najbardziej lubię na niezdrowo z cukrem….
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz