piątek, 30 listopada 2018

,,Twarożek” słonecznikowy na słono


Takie smarowidełko do chleba lub jak my jedliśmy z miseczki, naprawdę taki podrabiany twarożek smakuje pysznie. Mam w domu konesera prawdziwego wiejskiego twarożku i ten poniżej zdał egzamin. Zjedzony, pochwalony. Ja z kolei tą podróbkę wolę niż oryginał.

Przepis z książki Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej. autorstwa Katarzyny Gubały.

 ,,Twarożek” słonecznikowy na słono

Dla 2 osób

1szklanka ziaren słonecznika
11/2 szklanki ciepłej wody lub ciepłego mleka owsianego *
sól, pieprz do smaku

dodatki wg uznania:
rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, ogórek, dowolne kiełki, natka pietruszki, szczypiorek, a u mnie-koperek

Ziarna słonecznika zalać woda lub roślinnym mlekiem. Odstawić na 15 lub lepiej 30 minut. Odcedzić nadmiar płynu, a słonecznik zmiksować z solą i pieprzem , ja dodałam jeszcze około łyżeczki soku z cytryny. Podąć z dowolnymi dodatkami. Pyszne

*z mlekiem owsianym jeszcze lepsze niż z samą wodą,  mleko domowe też wg przepisu Pani Kasi

2 komentarze:

  1. Świetne smarowidło!
    Mam ochotę wypróbować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo polecam, smaczne jest, proste jest.
      Pozdrawiam

      Usuń