Przepis z książki Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej. autorstwa Katarzyny Gubały.
Dla 2 osób
1szklanka ziaren słonecznika
11/2 szklanki ciepłej wody lub ciepłego mleka owsianego *
sól, pieprz do smaku
dodatki wg uznania:
rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, ogórek, dowolne kiełki, natka pietruszki, szczypiorek, a u mnie-koperek
Ziarna słonecznika zalać woda lub roślinnym mlekiem. Odstawić na 15 lub lepiej 30 minut. Odcedzić nadmiar płynu, a słonecznik zmiksować z solą i pieprzem , ja dodałam jeszcze około łyżeczki soku z cytryny. Podąć z dowolnymi dodatkami. Pyszne
*z mlekiem owsianym jeszcze lepsze niż z samą wodą, mleko domowe też wg przepisu Pani Kasi
Świetne smarowidło!
OdpowiedzUsuńMam ochotę wypróbować...
Aniu, bardzo polecam, smaczne jest, proste jest.
UsuńPozdrawiam