Ale wracam do pierogów z kiszonej kapusty i ziemniaków, są przepyszne. Ale to było do przewidzenia, toć bigos najlepiej mi smakuje z ziemniakami. Bardzo polecam. Przepis wg Magdy jest taki:
Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami
Porcje: 25 sztuk
Składniki
Nadzienie:
2 cebule (200g),
300 g kiszonej kapusty z marchewką,
300 g ziemniaków (5-6 sztuk),
1/2 łyżeczki mielonego kminku,
sól.
Ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej jasnej typ 480,
1/2 szklanki maki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej drobno mielonej,
gorąca woda.
Przygotowanie
Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni na oliwie.
Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, pokroić na mniejsze części i dodać do cebuli.(Gdyby kapusta była bardzo kwaśna można ją ewentualnie przepłukać).
Przyprawić kminkiem i dusić, od czasu do czasu mieszając przez około 15-20 minut.
W międzyczasie obrać ziemniaki, ugotować i ugnieść na purèe. Następnie połączyć ziemniaki z kapustą, wymieszać i posolić do smaku.
Z mąki i wody zagnieść ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć krążki.
Na środek każdego z nich położyć farsz, złożyć w pół i zlepić w pieroga.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z podsmażaną cebulką.
Magda napisała i wydala dwie świetne książki:
Kolorowa kuchnia roślinna, którą przerobiłam w 100%, a pasty wg przepisów z tej książki goszczą u mnie chyba codziennie. A drugą Więcej warzyw na talerzu na razie czytam i się zachwycam kreatywnością Magdy, podziwiam piękne zdjęcia.
Zrobiłam z tej książki na razie rewelacyjne placki z ziemniaków i szpinaku podane z guacamole z awokado.
Kolorowa kuchnia roślinna, którą przerobiłam w 100%, a pasty wg przepisów z tej książki goszczą u mnie chyba codziennie. A drugą Więcej warzyw na talerzu na razie czytam i się zachwycam kreatywnością Magdy, podziwiam piękne zdjęcia.
Zrobiłam z tej książki na razie rewelacyjne placki z ziemniaków i szpinaku podane z guacamole z awokado.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz