To jest trochę inna metoda na pyszne bułki. Drożdże z wodą i solą muszą trochę poleżeć w lodówce i dopiero później dodaje się resztę składników i już dalej jest bardziej klasycznie. Te bułki Amber zaproponowała jako zadanie na luty w swojej Piekarni. Ja wtedy nie dałam rady ich upiec, ale od lutego piekłam je z kilkanaście razy, niestety zdjęcia utraciłam bo padł mi komputer i dopiero teraz chwale się bułkami.
Bardzo polecam, bo bułki wyjątkowo smaczne. Przepis cytuje za Amber
Bułki pieczone metodą solno – drożdżową
10 bułek
Przepis Zorry – klik!
składniki
roztwór solno – drożdżowy
100 g wody
10 g soli
10 g świeżych drożdży
ciasto
500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową ( ja daje 300g maki orkiszowej lub pszennej typ 550 i 200g krupczatki)
200 g wody
15 g miodu lub syropu z cukru trzcinowego
10 g masła miękkiego ( z olejem tez już piekłam)
roztwór soli i drożdży
Dzień wcześniej
Umieść sól, wodę i drożdże w szklance(ja robię to w słoiku), zamknij i dobrze wstrząsaj, aż sól się rozpuści. Wstaw na noc do lodówki (co najmniej na 4 godziny).
dzień pieczenia
Umieść wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) w misce i ugniataj przez 5 minut.
Następnie dodawaj po kawałku masło i ugniataj przez kolejne 10 minut.
Pozostaw ciasto w temperaturze około 30 ° C przez około 90 minut. (Wkładam go do nagrzanego do 50 stopni piekarnika i natychmiast wyłączam piekarnik).
formowanie
Podziel ciasto na kawałki o wadze około 70 gramów i zostaw na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut. Uformuj bułki.
Przykryj uformowane bułki ściereczką i zostaw na 40 minut (łączeniem skierowanym do góry*).
Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 ° C . W dolnej części piekarnika umieść miseczkę z wodą.
Jeśli lubisz bardzo gładką powierzchnię, możesz od razu włożyć bułki do piekarnika. Lub naciąć bułki i umieścić je w piekarniku.
Piecz z parą przez 12-15 minut.
* Bułki po uformowaniu ułożyłam złączeniem do dołu
10 bułek
Przepis Zorry – klik!
składniki
roztwór solno – drożdżowy
100 g wody
10 g soli
10 g świeżych drożdży
ciasto
500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową ( ja daje 300g maki orkiszowej lub pszennej typ 550 i 200g krupczatki)
200 g wody
15 g miodu lub syropu z cukru trzcinowego
10 g masła miękkiego ( z olejem tez już piekłam)
roztwór soli i drożdży
Dzień wcześniej
Umieść sól, wodę i drożdże w szklance(ja robię to w słoiku), zamknij i dobrze wstrząsaj, aż sól się rozpuści. Wstaw na noc do lodówki (co najmniej na 4 godziny).
dzień pieczenia
Umieść wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) w misce i ugniataj przez 5 minut.
Następnie dodawaj po kawałku masło i ugniataj przez kolejne 10 minut.
Pozostaw ciasto w temperaturze około 30 ° C przez około 90 minut. (Wkładam go do nagrzanego do 50 stopni piekarnika i natychmiast wyłączam piekarnik).
formowanie
Podziel ciasto na kawałki o wadze około 70 gramów i zostaw na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut. Uformuj bułki.
Przykryj uformowane bułki ściereczką i zostaw na 40 minut (łączeniem skierowanym do góry*).
Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 ° C . W dolnej części piekarnika umieść miseczkę z wodą.
Jeśli lubisz bardzo gładką powierzchnię, możesz od razu włożyć bułki do piekarnika. Lub naciąć bułki i umieścić je w piekarniku.
Piecz z parą przez 12-15 minut.
* Bułki po uformowaniu ułożyłam złączeniem do dołu
Alu, jak się cieszę, że je upiekłaś!
OdpowiedzUsuńUdały Ci się znakomicie.
Aniu, ja je piekę praktycznie na okrągło bo to najłatwiejszy przepis na pyszne domowe bułki, piekłam je z różnych już mak i jak tak z połowę jest pszennej lub orkiszowej jasnej to się udają na 100% , tylko raz miałam porażkę jak upiekłam 100% żytnie, w smaku nawet nawet, ale wyszły placki :D. Dziekuje za komentarz i pozdrawiam
Usuńależ apetyczne te bułeczki :) Na razie zapisuję jedynie przepis aby w przyszłości, mam taką nadzieję, wypróbować
OdpowiedzUsuńKrysiu, to są takie bułki, że mus je upiec, naprawdę :)
UsuńBardzo pozdrawiam