To trochę inne faworki niż te z furą żółtek i śmietany, przepis prosty bez ceregieli, praktycznie jak na faworki ekspresowe bo bez szczególnego wyrabiania(wybijania, wałkowania itp.) i bez leżakowania(odpoczywania) w zimnie. A faworki bardzo smaczne, takie kruche i chrupiące, leciutko mi przypominają kruche ciasteczka. Zupełnie inne w smaku niż te z bąblami od Anitki. Jak przystało na faworki, trzeciego dnia smakują super, hm mi nawet im starsze tym bardziej smakowały, były coraz bardziej kruche. Trochę się bałam tego proszku dopieczenia, bo to moje pierwsze faworki z jego udziałem, ale naprawdę nie było czuć
Faworki maślane
50 dag mąki pszennej ( u mnie tortowa)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru ( dałam 3 płaściutkie łyżki)
3 jajka
4 łyżki mleka ( u mnie kwaśna śmietana 18% )
13 dag masła
(skórka starta z pół cytryny i pół limonki)
(1 łyżka soku z cytryny)
tłuszcz do smażenia ( olej rzepakowy)
cukier puder do obsypania faworków
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka, mleko (śmietanę), cukier i masło zmiksować, dodać sok z cytryny i otarte skórki. Dodawać po trochu mąki, nadal miksując. Jeśli mikser już nie da rady miksować, zagnieść gładkie ciasto ręką (nie wybijamy go wałkiem). Następnie cienko je rozwałkować i pokroić w paski 2x6 cm. Każdy pasek naciąć pośrodku i przewinąć, formując faworki. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Osączone, posypać cukrem pudrem.
Alu - wyglądają pysznie, pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńMałgosiu były pyszne , pozdrawiam i zdrowia życzę
UsuńMniammm....Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńAlu, one są takie grubsze? Bo tak wyglądają...
Aniu bardzo smaczne , ciut inne niż takie klasyczne , Aniu one bardzo malutkie są i dlatego ciut się wydają grubsze, choć one są takie bez bąbli
UsuńFakt porównaniu do tych wałkowałam grubiej(tzn cienko ,ale nie tak ,żeby było widać stolnicę)Takie klasyczne z ,,powietrza" w tym roku smażyłam te niżej
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2018/01/faworki-chrust-wg-przepisu-anity.html
Maślane mówisz, to mus spróbować :)
OdpowiedzUsuńKamilka dokładnie i to ekspresowe jak na faworki :)
Usuń