środa, 22 listopada 2017

Czas pierników, pierniczków….


 się zaczyna. Już czas na zagniatanie ciast dojrzewających, można je zagniatać na tydzień przed pieczeniem i będą pyszne, ale lepiej jak polezą dłużej, optymalny czas to tak 3-6 tygodni przed pieczeniem. Ja piekłam jednak i z takich co leżały tydzień i kilka miesięcy , zawsze pierniki czy pierniczki były wyśmienite.

Na blogu przepisów na pierniki i pierniczki pod dostatkiem

A ja szukam w moich książkach z czasów PRL-u nowych przepisów na pierniki czy pierniczki. A przy okazji zagniotłam pierwsze ciasto na ,,Pierniki Janki” oraz na dojrzewające ciasto na piernik przekładany w wersji wegańskiej – przepis pokażę jutro lub pojutrze.

6 komentarzy:

  1. Alu, ta książka Ciasta, ciastka, ciasteczka jest w moich rodzinnych zbiorach.
    Ile sympatii mam dla niej.
    Ciepło Cię pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu , ja się przyznam ,że u mnie w domu było dosłownie 4 czy 5 kulinarnych(żadnej o ciastach oprócz takich kulinarnych pocztówek)książek i to bez ,,biblii" pt Kuchnia polska , ale jak ja podrosłam to zamiast lalek dopominałam się książek kulinarnych i mi kupowano w księgarniach, antykwariatach:) i tak mi zostało do dzisiaj :D .Ja mam wiele sentymentu do każdej z nich i dokładnie pamiętam kiedy zostały zakupione i co z nich upiekłam :)A z tej ciasta, ciastka i ciasteczka robię najlepsze trufle z palonej mąki ,ach jak ja je lubię :) Aniu przesyłam najserdeczniejszy pozdrowienia dla Ciebie

      Usuń
  2. Ciekawią mnie te trufle z palonej mąki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka to te
      http://kuchniaalicji.blogspot.com/2012/01/dawno-bardzo-dawno-temu-jak-jeszcze.html

      Usuń