się zaczyna. Już czas na zagniatanie ciast dojrzewających, można je zagniatać na tydzień przed pieczeniem i będą pyszne, ale lepiej jak polezą dłużej, optymalny czas to tak 3-6 tygodni przed pieczeniem. Ja piekłam jednak i z takich co leżały tydzień i kilka miesięcy , zawsze pierniki czy pierniczki były wyśmienite.
Na blogu przepisów na pierniki i pierniczki pod dostatkiem
Alu, ta książka Ciasta, ciastka, ciasteczka jest w moich rodzinnych zbiorach.
OdpowiedzUsuńIle sympatii mam dla niej.
Ciepło Cię pozdrawiam!
Aniu , ja się przyznam ,że u mnie w domu było dosłownie 4 czy 5 kulinarnych(żadnej o ciastach oprócz takich kulinarnych pocztówek)książek i to bez ,,biblii" pt Kuchnia polska , ale jak ja podrosłam to zamiast lalek dopominałam się książek kulinarnych i mi kupowano w księgarniach, antykwariatach:) i tak mi zostało do dzisiaj :D .Ja mam wiele sentymentu do każdej z nich i dokładnie pamiętam kiedy zostały zakupione i co z nich upiekłam :)A z tej ciasta, ciastka i ciasteczka robię najlepsze trufle z palonej mąki ,ach jak ja je lubię :) Aniu przesyłam najserdeczniejszy pozdrowienia dla Ciebie
UsuńUwielbiam ten czas :)
OdpowiedzUsuńJa też
UsuńCiekawią mnie te trufle z palonej mąki :)
OdpowiedzUsuńKamilka to te
Usuńhttp://kuchniaalicji.blogspot.com/2012/01/dawno-bardzo-dawno-temu-jak-jeszcze.html