sobota, 19 grudnia 2009

Trochę o piernikach i trzy przepisy

To napiekłam pierników z kilku ciast, ale mam ozdobione dopiero z ciasta Janki( duże gwiazdki) i ciasta na Pierniczki Tereza podane przez Iguanę na forum Cin cin
Mam też trochę upieczonych Speculaas wg przepisu jaki dostałam od Basi, foremki też mam dzięki Basi (Basiu dziękuję ****) i Eli( malutka gwiazdka-Elu dziękuję ***)
Wszystkie przepisy bardzo polecam
( zdjęcia bardzo ,,robocze”)



Pierniki Janki
przepis znalazłam tu

- 5 jaj
- 0,5 kg cukru
- 1,5 kg mąki
- 0,5 kg miodu
- 0,5 kg tłuszczu
- 0,5 łyżki sody
- 1 proszek do pieczenia (15g)
- 5 dkg kakao
- 5 dkg przyprawy do pierników
- zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)


Wykonanie:
Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor.
Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować).
Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka.
Wszystko dobrze wyrobić.
Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni.






PIERNICZKI TEREZA ( minimalnie zmieniłam przepis)
przepis podała Iguana a poleciła mi ten przepis Caritka
1 kg. cukru
1 litr kawy
1/2 kg. miodu
1/2 kg. Masła
1/2 małego opakowania kakao czyli 50 g.
5 jaj
2,5kg. mąki
2 łyżeczki amoniaku
4 opakowania przyprawy do pierników
Przygotować karmel z całego cukru ( na dużej patelni), wlać bardzo ostrożnie kawę i mieszać aż się rozpuści. Dodać masło i miód i wymieszać aż się rozpuści a następnie odstawić do ostygnięcia.
Wymieszać w bardzo dużej misce mąkę, przyprawy, amoniak i kakao. Wlać po trochu ostudzony płyn i rozbełtane jaja bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić na noc aby stężało. ( moje stało ok. 3 tygodnie w chłodzie przed pieczeniem)Następnego dnia rozwałkować na niezbyt cienki placek wykrawać pierniczki piec ok.13 min. W temperaturze ok. 160℃.
Są równie smaczne zaraz po upieczeniu jak po 4 miesiącach leżenia w puszce.






Speculaas (za Konemman, Kuchnie Europy, z małymi modyfikacjami Basi):

250g maki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
po pól łyżeczki: cynamonu, goździków, kardamonu, gałki, imbiru, mielonej kawy i białego pieprzu
100g masła
125g cukru trzcinowego ciemnego
1 jajko
skorka starta z całej cytryny
50g mielonych migdałów


Make wymieszać z proszkiem, przyprawami. Masło utrzeć z cukrem, wetrzeć jajko, skórkę z cytryny, na końcu migdały. Do maślanej masy dodawać porcjami przyprawiona make, ciasto uformować w kule i schować na dzień bądź dłużej w chłodnym miejscu. Następnie formować, bądź wykrawacz pierniki, piec 30 minut w 150st (lub 45 minut w 125 stopniach).

36 komentarzy:

  1. Piękne te Twoje pierniki. Foremki cudowne. W szczególności te z pierwsze go zdjęcia!:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Toż to sa prawdziwe arcydzieła sztuki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kornik, dziękuję.Ta foremka gwiazda ma ok 20cm wielkości , jest ogromna , kosztowała ,,majątek" ale warto było :D

    Wiosenko ***, dziękuje , bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, jestem pod wrażeniem dekoracji :) Zjawiskowe są!

    OdpowiedzUsuń
  5. Alu,

    Jakie obłędnie zdobienia!!! Jesteś mega pracowita. Chylę czoła:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiaaaa24 , aż mi się wilgotno zrobiło w okolicach oczu * dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Patrycja, dziękuje , bardzo dziękuję ***

    OdpowiedzUsuń
  8. Margot, ta duża gwiazdka to aż mi dech zaparła z wrażenia! Podziwiam cierpliwość i pewną rękę!

    OdpowiedzUsuń
  9. Alicjo ależ cudeńka wyczarowałaś :):) biję pokłony :)

    A czy mi się wydaje czy jedne z tych pierniczków lsnią złotem ?
    A foremki jejq ja też nałogowo je kupuję ale Twoje są przecudowne - te gwiazdki małe i duże wspaniałości ( gdzie Ty takie wynajdujesz cacka - przyznaj się mi tu szybciutko :))

    serdecznie pozdrawiam

    ps. wyglądaj Mikołajka w te święta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Alu przepiękne są Twoje pierniczki! Cudowne kształty i takie śliczne zdobienia. Jestem pod wrażeniem!
    Mnie jeszcze czeka ozdabianie, mam nadzieje, ze też będę mogła pokazać nasze dzieła :))
    Pozdrówki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne! to się napiekłaś ;-) spekulasy mi sie bardzo podobają, szczegolnie sposób ich przygotowania, chetnie bym się w cos takiego pobawiła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Alu,one sa piekne ! A moge sie z Toba zamienic? Ja Ci dostarcze moje ciasto a Ty mi go oddasz tak pieknie ozdobione ;)caluski

    OdpowiedzUsuń
  13. Robocze czy nie, ale piekne i jeszcze zlote! Te "tereza" mnie zaciekawily, no za rok moze, ale Ty Alu jak zawsze znajdziesz przepis ktory mnie zaintyguje :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Margot, czy Ty aby nie zatrudniłaś się u św.Mikołaja w oddziale produkcji pierników? :D Prawdziwą manufakturę masz! A jedne piękniejsze od drugich! Zdradzisz tajemnicę ich złotej poświaty? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepiękne! te gwiazdy będą mi się śniły Cuda! Margot, gdzie kupiłaś takie foremki?
    A przepisy świetne, co jeden to lepszy!

    OdpowiedzUsuń
  16. Prawdziwe cudeńka! A ta pierwsza gwiazda po prostu rzuca na kolana!
    Będę musiała wypróbować te przepisy w przyszłym roku. W tym roku u nas pierniczki piekły mama z siostrą, a ja dzisiaj piekłam piernik staropolski:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Śliczne kształty, śliczne wzory, naprawde urocze, pięknie ozdobione, jedyne w swoim rodzaju. Takich pięknych mieć nie będe, moge tylko popodziwiać (to też miłe uczucie. :-))) Są super!!! Najbardziej podoba mi się wiatrak, gwiazdka i aniołek, czyli te, które wyeksponowałaś, ale innym nie odmawiam uroku. niemniej nie mam takich foremek, a te kształty moją w sobie to coś. Pozdrawiam :-)))
    Ale mam kod - diabl.

    OdpowiedzUsuń
  18. cudne sa!!!
    pekam z zazdrosci..
    SLICZNOSCI!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Alu, sa wspaniale! i jakie masz ladne foremki:) chcialabym kazdego sprobowac, szczegolnie te ostatnie mnie fascynuja! pychota:)
    pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
  20. Ala ja już Tobie mówiłam, że Ty jesteś niesamowicie pracowita i zdolna Babeczka. Przepiękne. A zdjęcia nie wierzę, że są robocze :)
    I dalej czekam na Ciebie w swojej kuchni :*

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudowne pierniczki! bardzo mi sie wszystkie podobają:) A te pierwsze gwiazdy to chyba najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  22. ło matko! Margotko one są piękne, szczególnie te duże gwiazdy powalające!

    OdpowiedzUsuń
  23. Czesc moj robociku!! A mowilas, ze nie masz czasu! To ja jestem mega len w porownaniu i zaraz sie schowam ze wstydu :)
    Ciasteczka sa pyszne. Ciesze, sie ze Basiula znalazla dobry przepis, bo i Twoja gwiazdka i moj mis nie beda teraz lezec bezczynnie :)Ale te duze to ja chce!!! Sa fantastyczne! Buziakow sto!

    OdpowiedzUsuń
  24. I znowu popadam w kompleksy jak widzę takie piękne dekory z lukru...

    OdpowiedzUsuń
  25. Alicjo, cudenka! Szczegolnie przy tym pierwszym zdjeciu zaniwmowilam... A drewniany mlyn do speculaas mam taki sam jak Ty :) Moze uda mi sie jeszcze cos skompletowac ;)
    I taz dzis wstawilam spekulasy, te z przepisu Tili miedzy innymi. Ale i te Basi zrobie niebawem :)

    Buziaki!

    :*

    OdpowiedzUsuń
  26. Ania,*** bardzo ją lubię to nowy nabytek

    Ewelosa,***, o tak jeden jest pozłocony takim pyłkiem spożywczym

    kochana***powiadasz że mikołaje juz grasują :D

    Majana, ja polowe ozdobiłam , mam jeszcze jeden największy garnek prawie cały zapełniony piernikami :PPP

    Aga-aa, kochana jesteś ***

    Aklat , ja się zakochałam w spekulasach :)))

    Lusia , umowa stoi :D ***

    Basieńka, rumienie się i to jak***
    O tak ciasto jest bardzo wdzięczne w obróbce i bardzo smaczne pierniki wychodzą, polecam

    Komarko -Wrózko , o tak Mikołaj podpisał ,ze mną umowę na kilka piernikowych podarków to robię :D
    a złoto to te
    http://tortownia.pl/produkt.php?kid=31&pid=241

    Beatko , dziękuję
    tu kupiłam , wprawdzie zamówiłam inna,a inną przysłali ,ale tez piękna
    http://www.forlessthanever.com/product.php?ASIN=B002WC8XZ8

    Kasiu, dziękuje *, bardzo fajne te przepisy na takie właśnie bardziej szczegółowe pierniczki w formie , bardzo ładnie zachowują kształty A wiesz ominął ciebie bałagan jaki się robi przy ,,pierniczkowych" robotach :D

    Krokodyl, ja to maniak jestem foremkowy i wiem ,że czasami kawałek blachy czy drewna kosztuje majątek , ale jak mogę go mieć to staram się go mieć :PPPP

    hihihi, to pewnie równowaga dla tych aniołów ten diabeł:D

    Kinga, ***a ja pękam z dumy za taki komentarz :)))

    Ola, oj mam tych foremek i ciągle ich mi mało :DDD, przyjaciółka od foremkowego interesu tłumaczy ,że to kolekcjonery my jesteśmy:DDDD

    Polus , robocze , robocze , bo ja ostatnio robotnica na dwóch etatach jestem :DDDD
    I tak chętnie się wybiorę do Pani kuchni :)))

    Atino, ***dziękuję , ja się przyznam ,że gwiazdka cudna ,ale wiatrak i mała gwiazdka do speculas to moje aktualne faworytki :)

    Viri, o matko jaka jesteś kochana , dziękuję

    Ela, robocik i robotnica w jednym :DDDD
    O tak Basia, znalazła perełkę nie przepis .Wiesz jestem oczarowana gwiazdką *****

    Ptasiu , nie martw się mi się podobały moje koniki ,ale mistrzyni jedna pokazała mi swoje i uważam ,że moje są byle jakie :DDDD

    Bea, o tak mamy taki sam wiatrak :), ale widzę ,że poszłaś dalej i masz jeszcze masę cudeniek z tej serii, zazdroszczę ***

    OdpowiedzUsuń
  27. Cudowne!
    Wszystkie piękne, ale moje serce podbiły te duże gwiazdy z pierwszego zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Jako maniaczka wszelkich foremek, mogę napisać tylko, że są cudnej urody i każde ciasteczko z nich wykonane na pewno smakuje wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Alu wspaniałe! Pięknie ozdobione, aż oczy trudno oderwać! :) Tak przyglądam się Twoim gwiazdkom, tym większym i widzę, że chyba identyczne zamówiłam sobie z myślą już o przyszłorocznych świętach. :)
    Alu, a powiedz proszę, jak uzyskałaś na pierniczkach (na dolnych zdjęciach)z takim złocistym odcieniem? Jakiś specjalny spray do pierniczków? :) Piękne są! :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Cudowne! I te foremki... Po prostu piękne. Jak już pisała Małgosia - oczy trudno oderwać. Prawdziwa ozdoba stołu. I do tego smaczna! :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  31. Alciu, piękne pierniczki i speculaaski :) A te dekoracje lukrowe to już bajka! U mnie pierniczki golaski, bo tak najbardziej lubimy, ale kto wie, może jeszcze kilka dostanie kilka zdobień.

    OdpowiedzUsuń
  32. Witam :-) to ja jestem Iguaną która kiedys na cin cin forum podała ten przepis i niezmiernie mi miło że komus sie przydał a nawet smakuje.

    pozdrawiam Honorata (kiedyś Iguana a teraz głównie Dekofloris)

    OdpowiedzUsuń
  33. Honorata , witam , a pierniczki te należą do moich ulubionych i w tym roku tez je upiekłam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. Aluś upiekłam pierniczki Janki :) jestem nimi zachwycona, Wiktorek też :) Stwierdził, ze musimy częściej je piec;)) Dziękuję:*

    OdpowiedzUsuń
  35. Anitka,aaa to super .A wiesz ,że to jedne z najlepszych pierniczków jakie upiekłam i się nie dziwie ,że Wiktorek tez je pokochał

    OdpowiedzUsuń