Wspomnienie po
Tłustym Czwartku część pierwsza, wegańska. Jutro z semoliną oraz na
zaczynach min. na zakwasowym.
Pierwszy przepis to afrykańskie pączki wg przepisu Maddy na
mleku kokosowym, ja je już kiedyś smażyłam
i wiedziałam, że są znakomite. Teraz wersja wzbogacona w aromaty pomarańczowe i
lukier. Rosły całą noc w lodówce i ciasto oszalało, w trakcie smażenia tak
je puszyło, że w środku są prawie puste.
Bardzo polecam.
Mandazi
Składniki na około 24-32 sztuk:
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 3/4- 1 i 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- olej do głębokiego smażenia
- lukier z 1 łyżki mleka kokosowego, 1łyżki syropu klonowego, 1łyżeczki gorącej wody i cukru pudru do odpowiedniej konsystencji
Do miski wsyp drożdże, cukier i wlej wodę. Wymieszaj i
odstaw pod przykryciem na 10 minut w ciepłe miejsce. W drugiej misce wymieszaj
przesianą mąkę pszenną, mąkę ryżową, wiórki i kardamon.
Do zaczynu wlej mleko kokosowe, sok z pomarańczy oraz skórkę starta drobno i
wymieszaj, a następnie całość wlej do miski z suchymi składnikami. Wyrabiaj
ciasto przez 5-10 minut. Następnie odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce
na co najmniej dwie godziny.( moje rosło cała noc w lodówce) Po tym czasie
ponownie wyrób ciasto, możesz podsypać je odrobiną mąki, jeżeli będzie za
rzadkie, zwłaszcza do wałkowania. Ciasto podziel na 4 części. Z
każdej formułując kulkę. Rozwałkuj ją na dysk i wytnij z niej 6 lub trójkątów ( ładnie widać to na zdjęciu z linkuz oryginalnym przepisem).
W rondlu rozgrzej olej. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Pamiętaj, aby po rozgrzaniu oleju zmniejszyć ogień, aby zbyt szybko się nie
rumieniły. Gotowe odcedź na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar
tłuszczu.
Polać lukrem
A teraz pączki bardzo tanie, przepis znalazłam na blogu
Pokochaj gotowanie, przepis zmodyfikowałam min. dałam mniej drożdży, a w zamian szczyptę proszku do
pieczenia oraz dołożyłam przetartego
banan, smaku jego nie czuć, ale dał przyjemnej wilgotności. Moje bardzo
aromatyczne, mega różane Naprawdę pyszne.
Tanie, pyszne pączki
- 25 g drożdży
- 2 czubate łyżki cukru ( u mnie różany czyli taki z utartymi płatkami róży)
- 50 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej(można inny olej, tak około 1/3 szklanki)
- 2 czubate łyżki cukru ( u mnie różany czyli taki z utartymi płatkami róży)
- 50 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej(można inny olej, tak około 1/3 szklanki)
- 1 łyżka rumu 80%
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 550g mąki pszennej ( u mnie pół na pół luksusowej i krupczatki)
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 550g mąki pszennej ( u mnie pół na pół luksusowej i krupczatki)
- otarta skórka z pół limonki
- na końcu łyżeczki
proszku do pieczenia ( to takie 2-3 szczypty)
-szczypta soli
- jeden, przetarty bez skórki, bardzo dojrzały banan
- olej ryżowy do smażenia
- marmolada z owoców róży (2/3) wymieszana z płatkami róży tartymi z cukrem (1/3)
- cukier puder do obsypania
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki oraz odrobina wody, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier, dodajemy olej, rum, ocet, banan, lekko podgrzaną wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki, formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia. ( Moje rosły 4 h w lodówce)
3. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm., wycinamy kółka. Na połowę kółek kładziemy po łyżeczce marmolady, przykrywamy drugim kółkiem, zlepiamy brzegi, odcinamy boki, najlepiej ponownie wycinając kółka, odkładamy na kilka minut do wyrośnięcia.
4. Smażymy w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Gdy ostygną obsypujemy cukrem pudrem.
- olej ryżowy do smażenia
- marmolada z owoców róży (2/3) wymieszana z płatkami róży tartymi z cukrem (1/3)
- cukier puder do obsypania
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki oraz odrobina wody, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier, dodajemy olej, rum, ocet, banan, lekko podgrzaną wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki, formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia. ( Moje rosły 4 h w lodówce)
3. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm., wycinamy kółka. Na połowę kółek kładziemy po łyżeczce marmolady, przykrywamy drugim kółkiem, zlepiamy brzegi, odcinamy boki, najlepiej ponownie wycinając kółka, odkładamy na kilka minut do wyrośnięcia.
4. Smażymy w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Gdy ostygną obsypujemy cukrem pudrem.
Wspaniałe! Wiedziałam,że będą u Ciebie pyszne pączki. :)
OdpowiedzUsuńNie mogło być inaczej. :)
Buziaki :*
Madziu *, to dopiero 1/2 :D Nasmażyłam na rok :D
UsuńMadziu , kochana, dziękuję
uściski
Te puste pączki do coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńPatrycja , one są rewelacyjne , takie puszyste,ze prawie nic w środku :D Polecam bo chyba nadają się dla alergików
Usuńpozdrawiam
Alu, mogę pączki Mandazi zabrać na listę "Na zakwasie i na drożdżach"? Miał być festiwal faworków, a zrobił się festiwal pączków z różnych stron świata. Afrykańskich jeszcze niue ma. Bardzo ciekawa receptura.
OdpowiedzUsuńWiesiu ,a pewnie,że tak , wpisywać ich już chyba nie trzeba co? Bo widzę ,ze lista wyzerowana
UsuńTe drugie jako alternatywa tania , dla alergików i wegan też warta chyba wpisania?
Dziś dołożę 2 inne przepisy ,ale to już chyba na listę marcowa wpisać? Czy pączków już dość :D
Aluś pysznie szalałaś z tymi pączkami! Ciekawe przepisy :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKamilka , co prawda to prawda, szaleństwo razy 4 :D
UsuńBardzo smaczne te paczki i łatwe ,a te afrykańskie to nawet bardzo łatwe
pozdrawiam
mniam! Ja mandazi tylko raz w tym roku smażyłam, ale może jeszcze się skuszę?
OdpowiedzUsuńTe paczki są świetne i jak na pączki łatwe jak mało co
UsuńCudne pączusie!
OdpowiedzUsuńMandazi mnie kuszą...
Aniu dziękuję i bardzo polecam , szczególnie te łatwe , małe afrykańskie pączki
UsuńA to coś dla mnie, skoro prawie puste, to prawie jakbym ich nie zjadła?
OdpowiedzUsuń;))
Ha ha , co prawda to prawda , tylko nie mogę gwarantować ,że zawsze takie puste , bo jak je smażyłam latem to były puszyste, ale pełne :D
Usuń