piątek, 28 lutego 2014

Pączki: Mandazi oraz Tanie pączki, a pyszne

Wspomnienie po  Tłustym Czwartku część pierwsza, wegańska. Jutro z semoliną oraz na zaczynach min. na zakwasowym.

Pierwszy przepis to afrykańskie pączki wg przepisu Maddy na mleku kokosowym,  ja je już kiedyś smażyłam i wiedziałam, że są znakomite. Teraz wersja wzbogacona w aromaty pomarańczowe i lukier. Rosły całą noc w lodówce i ciasto oszalało, w trakcie smażenia tak je  puszyło, że w środku są prawie puste. Bardzo polecam.

Mandazi
Składniki na około 24-32 sztuk:
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 3/4- 1 i 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • olej do głębokiego smażenia
  • lukier z 1 łyżki mleka kokosowego, 1łyżki syropu klonowego, 1łyżeczki gorącej wody i cukru pudru do odpowiedniej konsystencji
Do miski wsyp drożdże, cukier i wlej wodę. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 10 minut w ciepłe miejsce. W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, mąkę ryżową, wiórki i kardamon. 
Do zaczynu wlej mleko kokosowe, sok z  pomarańczy oraz skórkę starta drobno i wymieszaj, a następnie całość wlej do miski z suchymi składnikami. Wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut. Następnie odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej dwie godziny.( moje rosło cała noc w lodówce) Po tym czasie ponownie wyrób ciasto, możesz podsypać je odrobiną mąki, jeżeli będzie za rzadkie, zwłaszcza do wałkowania. Ciasto podziel na 4 części. Z każdej formułując kulkę. Rozwałkuj ją na dysk i wytnij z niej 6 lub  trójkątów ( ładnie widać to na zdjęciu z linkuz oryginalnym przepisem). 
W rondlu rozgrzej olej. Smaż z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, aby po rozgrzaniu oleju zmniejszyć ogień, aby zbyt szybko się nie rumieniły. Gotowe odcedź na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. 
Polać lukrem



A teraz pączki bardzo tanie, przepis znalazłam  na blogu  Pokochaj gotowanie, przepis zmodyfikowałam min. dałam mniej  drożdży, a w zamian szczyptę proszku do pieczenia oraz dołożyłam  przetartego banan, smaku jego nie czuć, ale dał   przyjemnej wilgotności. Moje bardzo aromatyczne, mega różane Naprawdę pyszne.

Tanie, pyszne  pączki
- 25 g drożdży
- 2 czubate łyżki cukru ( u mnie różany czyli taki z utartymi płatkami róży)
- 50 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej(można  inny olej, tak około 1/3 szklanki)
- 1 łyżka rumu 80%
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 550g  mąki pszennej ( u mnie pół na pół  luksusowej  i krupczatki)
- otarta skórka z pół limonki
- na końcu łyżeczki  proszku do pieczenia ( to takie 2-3 szczypty)
-szczypta soli
- jeden, przetarty bez skórki, bardzo dojrzały banan
- olej ryżowy  do smażenia
- marmolada z owoców róży (2/3) wymieszana z  płatkami róży tartymi z cukrem (1/3)
- cukier puder do obsypania

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką  cukru i 2 łyżkami mąki  oraz odrobina wody, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier, dodajemy  olej, rum, ocet, banan, lekko podgrzaną wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki, formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia. ( Moje rosły 4 h w lodówce)
3. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm., wycinamy kółka. Na połowę kółek kładziemy po łyżeczce marmolady, przykrywamy drugim kółkiem, zlepiamy brzegi, odcinamy boki, najlepiej ponownie wycinając kółka, odkładamy na kilka minut do wyrośnięcia.
4. Smażymy w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Gdy ostygną obsypujemy cukrem pudrem.


14 komentarzy:

  1. Wspaniałe! Wiedziałam,że będą u Ciebie pyszne pączki. :)
    Nie mogło być inaczej. :)
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu *, to dopiero 1/2 :D Nasmażyłam na rok :D
      Madziu , kochana, dziękuję
      uściski

      Usuń
  2. Te puste pączki do coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycja , one są rewelacyjne , takie puszyste,ze prawie nic w środku :D Polecam bo chyba nadają się dla alergików
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Alu, mogę pączki Mandazi zabrać na listę "Na zakwasie i na drożdżach"? Miał być festiwal faworków, a zrobił się festiwal pączków z różnych stron świata. Afrykańskich jeszcze niue ma. Bardzo ciekawa receptura.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesiu ,a pewnie,że tak , wpisywać ich już chyba nie trzeba co? Bo widzę ,ze lista wyzerowana
      Te drugie jako alternatywa tania , dla alergików i wegan też warta chyba wpisania?
      Dziś dołożę 2 inne przepisy ,ale to już chyba na listę marcowa wpisać? Czy pączków już dość :D

      Usuń
  4. Aluś pysznie szalałaś z tymi pączkami! Ciekawe przepisy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka , co prawda to prawda, szaleństwo razy 4 :D
      Bardzo smaczne te paczki i łatwe ,a te afrykańskie to nawet bardzo łatwe
      pozdrawiam

      Usuń
  5. mniam! Ja mandazi tylko raz w tym roku smażyłam, ale może jeszcze się skuszę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te paczki są świetne i jak na pączki łatwe jak mało co

      Usuń
  6. Cudne pączusie!
    Mandazi mnie kuszą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuję i bardzo polecam , szczególnie te łatwe , małe afrykańskie pączki

      Usuń
  7. A to coś dla mnie, skoro prawie puste, to prawie jakbym ich nie zjadła?

    ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha , co prawda to prawda , tylko nie mogę gwarantować ,że zawsze takie puste , bo jak je smażyłam latem to były puszyste, ale pełne :D

      Usuń