piątek, 20 marca 2020

Tylko tofu Amelia Wasiliev. Recenzja!


Książka Tylko tofu Amelii Wasiliev to zestawienie ponad 65 przepisów- właśnie z użyciem tofu.
Poradniki w całości poświęcone tej tematyce, a wydane w języku polskim można policzyć na palcach jednej ręki, tak, że ta książeczka małych rozmiarów jest świetnym podpowiadaczem co możemy w swojej kuchni wyczarować z tego bardzo wartościowego produktu.

Tofu jest teraz łatwo dostępne w naszych sklepach, ceny też są już umiarkowane, a sam, produkt to bardzo dobre źródło białka zawierające wszystkie nam potrzebne aminokwasy egzogenne oraz min. takie składniki jak wapń i fosfor, a także fitohormony.
Na początku książki znajdziemy opis różnego rodzaju tofu (jedwabiste czy twarde itd.) oraz wskazówki dotyczące ich wykorzystania .

A dalej są przepisy na śniadania, przekąski, dania główne i desery. Zestaw jest bardzo urozmaicony i możemy sobie zaserwować na śniadanie swojski omlet z tofu jak i bardziej wymyślny pudding chia z tofu.

W rozdziale o przekąskach są takie min. przepisy jak śliczne kolorowe sajgonki, szaszłyki z sosem satay czy dwie wersje marynowanego tofu.

Rozdział dania główne obfituje przede wszystkim w przepisy na dania rodem z Azji jak zupa miso, san choy bow czy curry, ale znajdziemy przepis na bardziej swojski tofuburger czy taki nasz kotlet.

W deserach znajdziemy prosty przepis na mus czekoladowy i bardziej wymyślny sernik cytrynowy z tofu i serka kremowego.
Pozycja ta jest też bardzo staranie wydana, przejrzysty układ, po dwa zdjęcia do każdego przepisu- na jednym produkty, na drugim gotowa potrawa.

Warto sobie kupić tą książkę, jeśli lubimy tofu to pogłębimy swój repertuar w pyszne potrawy , a jak nie lubimy lub jeszcze nie jedliśmy to może się w końcu do niego przekonamy?

Bardzo polecam


Tytuł: Tylko tofu

Autor: Amelia Wasiliev

Wydawca: Buchmann

Ilość stron: 160

Data wydania: 2020-03-11

Tania Książka 


2 komentarze:

  1. Alu, fajna ta książka?
    Bardzo lubię tofu i ciekawa jestem przepisów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bardzo fajna, malutka, treściwa, ja zrobiłam placuszki , wyszły przepyszne, sporo potraw z nuta azjatycką , na które mam chęć tylko nie mam na razie składników, choć nie wymyślne, ale wiesz jak teraz jest.

      Usuń