niedziela, 29 marca 2020

Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną.


Upiekłam taką prostą roladę wykorzystując białka, wyszła pyszna- bardzo polecam.

Przepis z bloga Agusiowe smakołyki


Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną

Składniki:
5 białek
szczypta soli
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka budyniu śmietankowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Masa:
250 g. śmietanki 30 %
dżem ( u mnie porzeczkowy)

Dodatkowo:
cukier puder

Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając,
dodawać po łyżce cukru.

Kiedy cukier połączy się z białkami, wyłączyć mikser.

Dodać mąkę, budyń, proszek do pieczenia i olej.
Wymieszać łyżką, tak żeby składniki się połączyły.

Tak przygotowane ciasto, wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną
papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 175 stopni 12-13 minut.
Kiedy rolada się piecze, przygotować czystą ściereczkę.
Rozłożyć ją na blacie i posypać cukrem pudrem.
Upieczona roladę, przełożyć na ściereczkę, papierem do góry.
Delikatnie ściągnąć papier.

Zawinąć roladę, razem ze ściereczką. I zostawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na gęsty krem.

Wystudzoną roladę rozwinąć. Posmarować dżemem, następnie wyłożyć ubitą śmietanę.( ja najpierw posmarowałam ubitą śmietanką, a na środek dałam dżem )

Zawinąć w roladę.
Przed podaniem, roladę posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam i te fiołki ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Alu, jakie delicje!
    Wspaniała rolada i te fiołki. Urocze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ona jest taka trochę bezowa ? Ślicznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, ociupinę, nie bezowa ,ale tez nie biszkoptowa, taka bezowa piekłam kiedyś i jest na cin cin , tu
      https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21741&hl=

      Usuń