Przepis z bloga Agusiowe smakołyki
Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną
Składniki:
5 białek
szczypta soli
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka budyniu śmietankowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Masa:
250 g. śmietanki 30 %
dżem ( u mnie porzeczkowy)
Dodatkowo:
cukier puder
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając,
dodawać po łyżce cukru.
Kiedy cukier połączy się z białkami, wyłączyć mikser.
Dodać mąkę, budyń, proszek do pieczenia i olej.
Wymieszać łyżką, tak żeby składniki się połączyły.
Tak przygotowane ciasto, wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną
papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175 stopni 12-13 minut.
Kiedy rolada się piecze, przygotować czystą ściereczkę.
Rozłożyć ją na blacie i posypać cukrem pudrem.
Upieczona roladę, przełożyć na ściereczkę, papierem do góry.
Delikatnie ściągnąć papier.
Zawinąć roladę, razem ze ściereczką. I zostawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na gęsty krem.
Wystudzoną roladę rozwinąć. Posmarować dżemem, następnie wyłożyć ubitą śmietanę.( ja najpierw posmarowałam ubitą śmietanką, a na środek dałam dżem )
Zawinąć w roladę.
Przed podaniem, roladę posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam i te fiołki ♥
OdpowiedzUsuńKamilka , ja tez , pozdrawiam
UsuńAlu, jakie delicje!
OdpowiedzUsuńWspaniała rolada i te fiołki. Urocze.
Aniu , dziękuję
UsuńCzy ona jest taka trochę bezowa ? Ślicznie wygląda
OdpowiedzUsuńKrysiu, ociupinę, nie bezowa ,ale tez nie biszkoptowa, taka bezowa piekłam kiedyś i jest na cin cin , tu
Usuńhttps://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21741&hl=