środa, 8 kwietnia 2020

Kruche ciastka bez jajek


Prościutkie ciasteczka, a pyszne, pewnie nadają też jako spód pod mazurek. Przepis tej strony.

Kruche ciastka bez jajek

SKŁADNIKI
35 dag mąki (u mnie 30 dag pszennej tortowej i 5 dag kukurydzianej)
25 dag masła
10 dag cukru( u mnie pudru)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ze składników o temperaturze pokojowej szybko zagniatamy ciasto i formujemy z niego rulon o średnicy kilku centymetrów. Ciasto posypujemy cukrem i umieszczamy na pół godziny w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki kroimy na plastry grubości jednego centymetra. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku - w temperaturze 175°C.


2 komentarze:

  1. Mniam, wyglądają pysznie, pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu dziękuje , ciasteczka wyszły bardzo smaczne.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń