Prościutkie ciasteczka, a pyszne, pewnie nadają też jako spód pod mazurek. Przepis tej strony.
Kruche ciastka bez jajek
SKŁADNIKI
35 dag mąki (u mnie 30 dag pszennej tortowej i 5 dag kukurydzianej)
25 dag masła
10 dag cukru( u mnie pudru)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ze składników o temperaturze pokojowej szybko zagniatamy ciasto i formujemy z niego rulon o średnicy kilku centymetrów. Ciasto posypujemy cukrem i umieszczamy na pół godziny w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki kroimy na plastry grubości jednego centymetra. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku - w temperaturze 175°C.
Kruche ciastka bez jajek
SKŁADNIKI
35 dag mąki (u mnie 30 dag pszennej tortowej i 5 dag kukurydzianej)
25 dag masła
10 dag cukru( u mnie pudru)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ze składników o temperaturze pokojowej szybko zagniatamy ciasto i formujemy z niego rulon o średnicy kilku centymetrów. Ciasto posypujemy cukrem i umieszczamy na pół godziny w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki kroimy na plastry grubości jednego centymetra. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku - w temperaturze 175°C.
Mniam, wyglądają pysznie, pozdrawiam Małgosia
OdpowiedzUsuńMałgosiu dziękuje , ciasteczka wyszły bardzo smaczne.
UsuńPozdrawiam serdecznie