Poradniki tłumaczące reguły jakie trzeba przestrzegać w kuchni, żeby zawsze osiągnąć cudowną potrawę w Polsce można policzyć na palcach jednej ręki. A książka Samin to taka perełka.
Na początek autorka opisuje sól i wszystko co o niej powieśmy wiedzieć, opisane są też różne jej rodzaje i różnice między solą koszerną, morską, kamienną itd. Podaje wszystkie zasady solenia i tłumaczy jak różne czynniki i rodzaj soli wpływa na końcowy efekt.
Dalej jest o tłuszczu i wpływie na potrawy. Tłuszcz jest nośnikiem smaku , a tu tez się dowiemy jak każdy rodzaj tłuszczu wpływa na poszczególne produkty.
Ciepło decyduje o konsystencji potraw. Dużo jest o sposobach gotowania, duszenia, prażenia, karmelizowania czy pieczenia. Dzięki tej książce nauczymy się gotować czy piec perfekcyjnie każdą potrawę.
A dalej są bardzo szczegółowe przepisy, włącznie z radami jak dobierać naczynia do gotowania czy pieczenia .Znajdziemy tu perfekcyjne przepisy na sałatki, sosy sałatkowe, przygotowanie warzyw, na wywary i zupy. Znajdziemy tez przepisy na przygotowanie fasoli, ziarna zbóż i makaronów, sposoby na pyszne jajka, ryby, kurczaki czy mięso. Samin podaje też rewelacyjne przepisy na sosy oraz na perfekcyjne ciasta
Książka choć bez zdjęć to pełna jest pięknych rysunków, które są instrukcjami np. jak pokroić czy zarumienić cebulę, jak doprawiać zupy itd.
“Salt. Fat. Acid. Heat. Cztery składniki”.
Samin Nosrat, ilustracje Wendy MacNaughton.
Tłumaczenie: Katarzyna Kmieć-Krzewniak
Ponad 470 stron
Wydawnictwo Znak Literanova
Samin Nosrat, ilustracje Wendy MacNaughton.
Tłumaczenie: Katarzyna Kmieć-Krzewniak
Ponad 470 stron
Wydawnictwo Znak Literanova
Kupiłąm tę książkę, bo to jedna z najlepszych o gotowaniu i podstawach w kuchni. Przede wszystkim uczy.
OdpowiedzUsuńŚwietna jest , pozdrawiam Aniu
Usuń