czwartek, 9 kwietnia 2020

„Salt, fat, acid, heat – cztery składniki” Samin Nosrat. Recenzja


Książka Salt, fat, acid, heat – cztery składniki nie jest zwykłą książką kucharską. Ta niezwykła książka mówi o czterech regułach w kuchni: soli, tłuszczu, kwasie i cieple. Jeśli zrozumiemy jak one wpływają na smak, każdy z nas będzie potrafił stworzyć wspaniałe danie z przepisu czy nawet bez przepisu.

Poradniki tłumaczące reguły jakie trzeba przestrzegać w kuchni, żeby zawsze osiągnąć cudowną potrawę w Polsce można policzyć na palcach jednej ręki. A książka Samin to taka perełka.

Na początek autorka opisuje sól i wszystko co o niej powieśmy wiedzieć, opisane są też różne jej rodzaje i różnice między solą koszerną, morską, kamienną itd. Podaje wszystkie zasady solenia i tłumaczy jak różne czynniki i rodzaj soli wpływa na końcowy efekt.
 Dalej jest o tłuszczu i wpływie na potrawy. Tłuszcz jest nośnikiem smaku , a tu tez się dowiemy jak każdy rodzaj tłuszczu wpływa na poszczególne produkty.

Następnie autorka opisuje jak kwasy wpływają na smaki potraw, jak je dawkować i jakie gdzie najlepiej pasują. Ten element doprawiania potraw nie jest tak oczywisty i wielu ludzi i to dobrze gotujących dziwi się jak duża różnica jest między potrawami dosmaczonymi choć odrobina kwasu.

Ciepło decyduje o konsystencji potraw. Dużo jest o sposobach gotowania, duszenia, prażenia, karmelizowania czy pieczenia. Dzięki tej książce nauczymy się gotować czy piec perfekcyjnie każdą potrawę.

A dalej są bardzo szczegółowe przepisy, włącznie z radami jak dobierać naczynia do gotowania czy pieczenia .Znajdziemy tu perfekcyjne przepisy na sałatki, sosy sałatkowe, przygotowanie warzyw, na wywary i zupy. Znajdziemy tez przepisy na przygotowanie fasoli, ziarna zbóż i makaronów, sposoby na pyszne jajka, ryby, kurczaki czy mięso. Samin podaje też rewelacyjne przepisy na sosy oraz na perfekcyjne ciasta

Książka choć bez zdjęć to pełna jest pięknych rysunków, które są instrukcjami np. jak pokroić czy zarumienić cebulę, jak doprawiać zupy itd.

Ta książka przyda się nowicjuszom bo dzięki niej nauczą się gotować jak profesjonaliści, ale tez osoby obyte w kuchni dowiedzą się z niej reguł jak gotować genialnie. Ja mam zamiar się dzięki tej książki stać się kucharką doskonałą :D

“Salt. Fat. Acid. Heat. Cztery składniki”.
Samin Nosrat, ilustracje Wendy MacNaughton.
Tłumaczenie: Katarzyna Kmieć-Krzewniak
Ponad 470 stron
Wydawnictwo Znak Literanova



2 komentarze:

  1. Kupiłąm tę książkę, bo to jedna z najlepszych o gotowaniu i podstawach w kuchni. Przede wszystkim uczy.

    OdpowiedzUsuń