Dziś zafundowałam rodzinie obiad Wigilijny, przepyszny barszcz grzybowy z dwoma rodzajami uszek, niebo w gębie. Bardzo polecam.
Przepis z bloga Królestwo garów.
Barszcz z grzybów suszonych
100 g grzybów suszonych – najlepiej prawdziwki,
kawałek selera,
cebula,
2 marchewki,
pietruszka
listek laurowy,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty,
około 100 ml soku z kapusty kiszonej(ja dałam z ½ litra domowe zakwasu na żurek, tylko ta część bez mąki, klarowną),
sól,
pieprz,
cukier,
Grzyby opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości, odsączyć – wywaru użyjemy do barszczu natomiast grzyby do uszek, pierogów lub kapusty….
Ugotować wywar na włoszczyźnie, przecedzić.
Do wywaru z grzybów dolewać wywar z włoszczyzny. Uważając, by nie dać za dużo wywaru z włoszczyzny, aby barszcz nie był „cienki”. Dolać do smaku sok z kapusty kiszonej (sok z prawdziwej kiszonej kapusty a nie „kiszonej” octem, przy dolewaniu trzeba uważać aby z grzybowej nie zrobić kapuśniaku), doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Podawać w filiżankach razem z uszkami i/lub z uszkami smażonymi, podanymi osobno
Przepis z bloga Królestwo garów.
Barszcz z grzybów suszonych
100 g grzybów suszonych – najlepiej prawdziwki,
kawałek selera,
cebula,
2 marchewki,
pietruszka
listek laurowy,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty,
około 100 ml soku z kapusty kiszonej(ja dałam z ½ litra domowe zakwasu na żurek, tylko ta część bez mąki, klarowną),
sól,
pieprz,
cukier,
Grzyby opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości, odsączyć – wywaru użyjemy do barszczu natomiast grzyby do uszek, pierogów lub kapusty….
Ugotować wywar na włoszczyźnie, przecedzić.
Do wywaru z grzybów dolewać wywar z włoszczyzny. Uważając, by nie dać za dużo wywaru z włoszczyzny, aby barszcz nie był „cienki”. Dolać do smaku sok z kapusty kiszonej (sok z prawdziwej kiszonej kapusty a nie „kiszonej” octem, przy dolewaniu trzeba uważać aby z grzybowej nie zrobić kapuśniaku), doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Podawać w filiżankach razem z uszkami i/lub z uszkami smażonymi, podanymi osobno
Uszka smażone wg tego przepisu, już je robiłam -tu
A uszka gotowane wg mojego domowego przepisu-tu
Zjadłabym oj zjadła!
OdpowiedzUsuńPyszności!
zapraszam
UsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńU mnie w tym roku był z buraków i grzybów plus grzybowe uszka.
u mnie też na Wigilię był barszcz z czerwonych buraków na zakwasie, grzybki tez tam były i były uszka, ale jakoś mnie naszło na coś jeszcze w tym stylu
UsuńU mnie w domu daje się ten domowy zakwas i grzyby zostawia. Na koniec dodaje śmietanę. Uwielbiam go.
OdpowiedzUsuńJa tez dałam domowy zakwas , a grzybki poszły do uszek -tych smażonych , ale to pyszna zupa była :D
UsuńJa znałam grzybową-uwielbiam , ale wersji z żurkiem to nie znałam do tej pory
Buziaki