Pierniczki rewelacja , bardzo polecam, można jer nawet upiec w Wigilie!!!*
Pierniczki parzone górniańskie- kuchnia podkarpacka
Składniki na około 100 sztuk:
275 g mąki pszennej
275 g mąki żytniej (np. typ 700)
125 g miodu
170 g cukru
50 ml wody
125 g masła
2 jajka + 1 jajko do smarowania( nie smarowałam)
14 g przyprawy do piernika
7 g amoniaku
5 g sody oczyszczonej
Miód, masło, wodę i połowę cukru zagotowujemy. Całą mąkę żytnia i mniej więcej 1/3 mąki pszennej wsypujemy do miski i zaparzamy gorącymi składnikami płynnymi. Mieszamy wszystko łyżką i odstawiamy.
2 jajka ubijamy na parze z drugą połową cukru. Najlepiej zrobić to w metalowej misce postawionej na garnku z lekko gotującą się wodą. Kiedy masa stanie się gęsta odstawiamy ją do przestygnięcia.
Do pozostałej mąki pszennej dodajemy przyprawę do piernika, amoniak i sodę. Całość mieszamy z masą jajeczną, a następnie z zaparzoną mąką. Zarabiamy ciasto, formujemy je w kulę i zostawiamy przykryte w misce do następnego dnia.
Ciasto wałkujemy cienko (około 3 mm) i wykrawamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem(nie smarowałam). Pieczemy w temperaturze około 170 stopni C (grzałka góra-dół) przez 9 minut. W zależności od piekarnika czas pieczenia może być trochę krótszy lub dłuższy. W trakcie pieczenia pierniczki rosną głównie w górę.
*tylko trzeba dzień przed zagnieść, bo muszą chwile postać surowe
Jakie ładniutkie i trzymają kształt :)
OdpowiedzUsuńPodobają mi się!
Bardzo ładnie trzymają kształty , takie lekko chrupiące, trochę miękkie , pyszne pierniczki , polecam
UsuńPiękne te pierniczki!
OdpowiedzUsuńPrzepis na pewno wykorzystam.
dziękuje Aniu , a przepis polecam bo bardzo, ale to bardzo fajny
Usuń