niedziela, 15 grudnia 2019

Pierniczki parzone górniańskie


Przepis na te ekspresowe pierniczki zlazłam na blogu Trzeci talerz o podkarpackiej kuchni.

Pierniczki rewelacja , bardzo polecam, można jer nawet upiec w Wigilie!!!*

Pierniczki parzone górniańskie- kuchnia podkarpacka


Składniki na około 100 sztuk:
275 g mąki pszennej
275 g mąki żytniej (np. typ 700)
125 g miodu
170 g cukru
50 ml wody
125 g masła
2 jajka + 1 jajko do smarowania( nie smarowałam)
14 g przyprawy do piernika
7 g amoniaku
5 g sody oczyszczonej

Miód, masło, wodę i połowę cukru zagotowujemy. Całą mąkę żytnia i mniej więcej 1/3 mąki pszennej wsypujemy do miski i zaparzamy gorącymi składnikami płynnymi. Mieszamy wszystko łyżką i odstawiamy.

2 jajka ubijamy na parze z drugą połową cukru. Najlepiej zrobić to w metalowej misce postawionej na garnku z lekko gotującą się wodą. Kiedy masa stanie się gęsta odstawiamy ją do przestygnięcia.

Do pozostałej mąki pszennej dodajemy przyprawę do piernika, amoniak i sodę. Całość mieszamy z masą jajeczną, a następnie z zaparzoną mąką. Zarabiamy ciasto, formujemy je w kulę i zostawiamy przykryte w misce do następnego dnia.

Ciasto wałkujemy cienko (około 3 mm) i wykrawamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem(nie smarowałam). Pieczemy w temperaturze około 170 stopni C (grzałka góra-dół) przez 9 minut. W zależności od piekarnika czas pieczenia może być trochę krótszy lub dłuższy. W trakcie pieczenia pierniczki rosną głównie w górę.

*tylko trzeba dzień przed zagnieść, bo muszą chwile postać surowe

4 komentarze:

  1. Jakie ładniutkie i trzymają kształt :)
    Podobają mi się!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ładnie trzymają kształty , takie lekko chrupiące, trochę miękkie , pyszne pierniczki , polecam

      Usuń
  2. Piękne te pierniczki!
    Przepis na pewno wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje Aniu , a przepis polecam bo bardzo, ale to bardzo fajny

      Usuń