Wiem, wiem, że teraz pewnie już nikt pierników nie pokazuje. Ba niektórzy już nawet mazurki na swoich blogach prezentują… ale ja przed Bożym Narodzeniem nie zdążyłam pokazać kilka świetnych przepisów.
Jeden z tych świetny przepisów to ten Ani.
Pierniczki są przepyszne .
Jeden z tych świetny przepisów to ten Ani.
Pierniczki są przepyszne .
Miękkie wegańskie pierniki
250 g / 2 szklanki mąki uniwersalnej LUB wypróbowanej i przetestowanej mieszanki mąk bezglutenowych
50 g - 100 g / ¼ - ½ szklanki cukru np. muscovado lub cukier kokosowy do wersji bez rafinowanego cukru
1 łyżeczka drożdży instant
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wysokiej jakości kakao
1½ łyżeczki mielonego cynamonu
1½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonego kardamonu
¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki drobnej soli morskiej
50 g / 60 ml / ¼ szklanki stopionego rafinowanego oleju kokosowego lub innego oleju o neutralnym smaku
60 ml / ¼ szklanki gładkiego (bez kawałków jabłek!) musu jabłkowego
120 ml / ½ szklanki syropu klonowego
LUKIER
125 g / 1 szklanka cukru pudru
Woda
Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce.
Wymieszaj wszystkie mokre składniki (ostatnie trzy) w innej misce.
Wymieszaj mokre składniki z suchymi i zagnieć ciasto.
Ciasto podziel na pól, zawiń w folie spożywczą i schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170-180 stopni C. dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
Wyciągnij pierwsza część ciasta, rozwałkuj delikatnie podsypując mąką na grubość około 5mm i wycinaj ciasteczka.
Ułóż ciasteczka na przygotowanych formach i piecz w zależności od wielkości około 7-10 minut.
Zdejmuj z blachy i zimne ciasteczka udekoruj lukrem ( jeśli chcesz)
Lukier to po prostu cukier puder utarty z wodą. Tak około 1 łyżką *
Przechowuj je w blaszanym pudelku.
250 g / 2 szklanki mąki uniwersalnej LUB wypróbowanej i przetestowanej mieszanki mąk bezglutenowych
50 g - 100 g / ¼ - ½ szklanki cukru np. muscovado lub cukier kokosowy do wersji bez rafinowanego cukru
1 łyżeczka drożdży instant
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wysokiej jakości kakao
1½ łyżeczki mielonego cynamonu
1½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonego kardamonu
¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki drobnej soli morskiej
50 g / 60 ml / ¼ szklanki stopionego rafinowanego oleju kokosowego lub innego oleju o neutralnym smaku
60 ml / ¼ szklanki gładkiego (bez kawałków jabłek!) musu jabłkowego
120 ml / ½ szklanki syropu klonowego
LUKIER
125 g / 1 szklanka cukru pudru
Woda
Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce.
Wymieszaj wszystkie mokre składniki (ostatnie trzy) w innej misce.
Wymieszaj mokre składniki z suchymi i zagnieć ciasto.
Ciasto podziel na pól, zawiń w folie spożywczą i schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170-180 stopni C. dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
Wyciągnij pierwsza część ciasta, rozwałkuj delikatnie podsypując mąką na grubość około 5mm i wycinaj ciasteczka.
Ułóż ciasteczka na przygotowanych formach i piecz w zależności od wielkości około 7-10 minut.
Zdejmuj z blachy i zimne ciasteczka udekoruj lukrem ( jeśli chcesz)
Lukier to po prostu cukier puder utarty z wodą. Tak około 1 łyżką *
Przechowuj je w blaszanym pudelku.
*Ja zrobiłam lukier z dodatkiem aqwafaby, mam dwa wypróbowane przepisy –Amelii i Kingi
Wegański lukier z wody z ciecierzycy
Składniki:
1/2 wody z puszki z ciecierzycy
cukier puder (około 1,5 szklanki)
kilka kropli soku z cytryny
Schłodzoną wodę ubijać końcówką do ubijania białek, aż zrobi się piana, następnie dodawać cukier puder, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Tak przygotowany lukier nie zasycha zbyt szybko, można go bez problemu używać w strzykawce (nawet z strzykawce z grubą igłą – pod warunkiem, że nie będzie w nim kawałków cytryny, albo pestki z cytryny), w foliowym rożku ze ściętym końcem, albo po prostu malować nim pędzelkiem. Ciastka i inne ozdoby gotowe i wyschnięte są po kilku godzinach od dekorowania.
Lub
WEGAŃSKI LUKIER KRÓLEWSKI
(idealny do pierniczków)
4 łyżki aquafaba
1 łyżka soku z cytryny
230-250g przesianego cukru pudru (najlepiej firmy Diamant bo jest najdrobniejszy)
1. Wyciśnij sok z cytryny przez sitko i zmieszaj z aquafaba.
2. Dodaj przesiany przez sitko cukier (na początek 230g). W cukrze nie może być żadnych grudek, im drobniejszy twój cukier tym lepszy będzie lukier (podobno najdrobniejszy cukier puder można dostać w delikatesach Mark&Spencer).
3. Ucieraj lukier gałką w makutrze lub łyżką w kubeczku jak kogel-mogel, przez około 7-10 minut, do czasu aż lukier będzie lśniący. (Lepiej nie używać miksera bo ubijanie lukru niepotrzebnie go napowietrza). Gotowy lukier powinien być gęsty i ciągnący, spadać z łyżki wolnym nieprzerwanym strumieniem i nie rozpływać się od razu. Bardzo dobrze jest to widoczne na zdjęciu lukru w miseczce.
4. Reguluj konsystencję lukru dodając więcej cukru lub soku z cytryny.
5. Włóż lukier do worka cukierniczego z jak najcieńszą końcówką (nr.1) zepnij worek klipsem aby lukier nie wypływał z drugiej strony i dekoruj swoje pierniczki. (więcej wskazówek jak dekorować w tekście powyżej).
6. Lukier zastyga po paru minutach (uważaj przy przesuwaniu udekorowanych ciastek), po pół godzinie jest zupełnie twardy. W zastygniętej formie jest dobry do spożycia nawet przez 2-3 miesiące.
Utarty lukier można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni. Jeśli się rozwarstwi przed użyciem trzeba bo jeszcze raz utrzeć z odrobiną dodatkowego cukru pudru.
Wegański lukier z wody z ciecierzycy
Składniki:
1/2 wody z puszki z ciecierzycy
cukier puder (około 1,5 szklanki)
kilka kropli soku z cytryny
Schłodzoną wodę ubijać końcówką do ubijania białek, aż zrobi się piana, następnie dodawać cukier puder, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Tak przygotowany lukier nie zasycha zbyt szybko, można go bez problemu używać w strzykawce (nawet z strzykawce z grubą igłą – pod warunkiem, że nie będzie w nim kawałków cytryny, albo pestki z cytryny), w foliowym rożku ze ściętym końcem, albo po prostu malować nim pędzelkiem. Ciastka i inne ozdoby gotowe i wyschnięte są po kilku godzinach od dekorowania.
Lub
WEGAŃSKI LUKIER KRÓLEWSKI
(idealny do pierniczków)
4 łyżki aquafaba
1 łyżka soku z cytryny
230-250g przesianego cukru pudru (najlepiej firmy Diamant bo jest najdrobniejszy)
1. Wyciśnij sok z cytryny przez sitko i zmieszaj z aquafaba.
2. Dodaj przesiany przez sitko cukier (na początek 230g). W cukrze nie może być żadnych grudek, im drobniejszy twój cukier tym lepszy będzie lukier (podobno najdrobniejszy cukier puder można dostać w delikatesach Mark&Spencer).
3. Ucieraj lukier gałką w makutrze lub łyżką w kubeczku jak kogel-mogel, przez około 7-10 minut, do czasu aż lukier będzie lśniący. (Lepiej nie używać miksera bo ubijanie lukru niepotrzebnie go napowietrza). Gotowy lukier powinien być gęsty i ciągnący, spadać z łyżki wolnym nieprzerwanym strumieniem i nie rozpływać się od razu. Bardzo dobrze jest to widoczne na zdjęciu lukru w miseczce.
4. Reguluj konsystencję lukru dodając więcej cukru lub soku z cytryny.
5. Włóż lukier do worka cukierniczego z jak najcieńszą końcówką (nr.1) zepnij worek klipsem aby lukier nie wypływał z drugiej strony i dekoruj swoje pierniczki. (więcej wskazówek jak dekorować w tekście powyżej).
6. Lukier zastyga po paru minutach (uważaj przy przesuwaniu udekorowanych ciastek), po pół godzinie jest zupełnie twardy. W zastygniętej formie jest dobry do spożycia nawet przez 2-3 miesiące.
Utarty lukier można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni. Jeśli się rozwarstwi przed użyciem trzeba bo jeszcze raz utrzeć z odrobiną dodatkowego cukru pudru.
Wyglądają ślicznie!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku. Porywam słonika...
Dziękuję Aniu
UsuńAniu smakują bardzo tradycyjnie, pyszne są
Pozdrawiam
Zaciekawiłaś mnie! Rewelacyjnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń