niedziela, 12 stycznia 2020

Wege energia. Moc i siła z roślin. Katarzyna Gubała. Recenzja.

Wege energia to trzecia książka Pani Kasi, została wydała przez Wydawnictwo Septem


Książka ta jest dla każdego, nie tylko dla wegan. Każdy, ale to każdy czy to początkujący weganin, a może wegetarianin lub osoba jedząca tradycyjnie znajdzie tu wskazówki jak poprawić swoją dietę na zdrowszą oraz 125 przepisów na pyszne i bardzo wartościowe dania.

Ksiąska została podzielona na trzy części

1 Zielony starter

To tu dowiemy się o podstawach zdrowej kuchni, autorka zwraca też uwagę na czytanie etykiet i na to co kupujemy min. na nieetyczny olej palmowy czy na modyfikowaną genetycznie soje i kukurydzę.
Omawia zielone zasady odżywiania, zwraca uwagę na lokalne produkty, które są nie tylko bardziej ekonomiczne, ale też zdrowsze bo mniej tu zastosowano preparatów chemicznych zabezpieczających produkty przed psuciem.
Omawia też zasady odżywiania osób aktywnych sportowo,
Jest też osobny rozdział pt Ile białka potrzebujemy i skąd je brać? Bardzo wartościowy i obalający stereotypy, że weganom brakuje białka bo nie mają skąd je czerpać .
Znajdziemy tu też opis smacznych przekąsek czyli zdrowych suszonych owoców, a także dowiemy się na co zwrócić uwagę wybierając wegańska odżywkę białkową.
Pani Kasia namawia też nas do biegania i przytacza multum pomysłów jak się za to zabrać, i jeszcze w tym się zakochać .

2 Baza

To tu znajdziemy podstawowe przepisy na dania wegańskie jak humus, masła, kanapki, kotleciki, zupy czy serki.
Dzięki tej części będziemy umieć zrobić nie tylko wegańską ,,jajecznicę” z tofu, ale też niezwykle odżywcza zupę miso.
3 Przepisy

Każdy przepis ma krótki „wstęp”, listę składników, informację o kaloriach, węglowodanach ,ilościach porcji itp. oraz opis jak wykonać danie.
Przepisy podziemne są na pory roku.

Wiosną Pani Kasia proponuje min.;

-Fasolowe Brownie z siemieniem lnianym i rodzynkami
-Makaron soba z Pesto rzodkiewkowym, kremowym sosem chili i pieczarkami
-Pesto z podagrycznika i bazylii czy
-Sałatka z pieczonych buraków i truskawek

W rozdziale Lato znajdziemy;

-Gofry jaglane na słodko
-Panierowane kotlety z cukinii
- Ryżowe spiring rollsy z awokado i ze szpinakiem czy
-Wędzone burgery sojowe w bułkach domowego wypieku\

Po Lecie następuje Jesień, a tu;

-Gulasz z czerwonej soczewicy
-Pasta fasolowa curry z pieczoną marchewką
-Tarta z kaszy jaglanej z jabłkami oraz
-Wegańska fasolka po bretońsku

I tak dotarliśmy do Zimy, a tu min. przepis na;

-Ciasteczka owsiane
-Kalafiorowa po hindusku
-Burgery kukurydziane z kurkumą czy
-Selerybki- idealne danie bezrybne

Książka jest starannie wydana, przepisy są czytelne, dokładnie opisane. a zdjęcia proste i bardzo apetyczne.
Naprawdę warto tą pozycję mieć w swojej biblioteczce i korzystać z rad oraz przepisów na co dzień.

Pani Katarzyna Gubała prowadzi blog www.katarzynagubala.pl.

Tytuł: Wege energia. Moc i siła z roślin
Autor: Gubała Katarzyna
Wydawnictwo: Septem
Liczba stron: 272
Data premiery: 2019- 11- 05

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz