wtorek, 4 grudnia 2018

Krążki jabłka w cieście z ciecierzycy


Pogoda, a raczej jej brak nastraja mię na takie dania pachnące, najlepiej jabłkowe. Dzisiaj podrzucam przepis na jabłka w cieście, trochę innym niż klasyczne. Wg tego przepisu jabłuszka wychodzą bardzo aromatyczne, z wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie.

Przepis z znakomitej książki ,,Łowcy smaków. Cztery pory roku” Iny Rybarczyk*

Krążki jabłka w cieście z ciecierzycy

3-4 jabłka obrane i pokrojone w plastry

Ciasto

120g banana (waga po obraniu)
125 g mąki z ciecierzycy
100 ml mleka roślinnego
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

oraz

olej do smażenia

ew. dodatki

stała część mleczka kokosowego (po schłodzeniu oddziela się stała i płynna część w mleczku kokosowym w puszce), syrop klonowy, mielony cynamon

Wszystkie składniki ciasta zmiksować na gładkie ciasto. W cieście maczać krążki jabłek i smażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiano z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym. Można podąć do krążków dodatki, ale my zjedliśmy bez niczego. Pycha !
*tu jest moja recenzja tej książki, a tu min można ja kupić –Dom wydawniczy REBIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz