czwartek, 8 czerwca 2017

Różane przepisy-recenzja

Co było pierwsze? Jajko czy kura? Tutaj nie ma tego dylematu, najpierw poznałam blog Gosi, a następnie książki. Dzięki Gosi i tym, że dzieli się z nami swoimi genialnymi przepisami, wiem jak smakuje ciasto z pokrzyw czy pierogi na słodko ze szczawiu... prawdziwa ambrozja.

Książki Wydawnictwa Pascal dumnie prężą się na moich półkach i należą do tych ulubionych. Książek tego wydawnictwa mam kilkanaście, w tym resztę książek Gosi i 3 książki Dominiki Wójciak... uczta dla ciała i zmysłów.
 Jakby było mało to róże należą do moich najulubieńszych z ulubionych kulinarnych kwiatów. Ciasteczka, pączki, babki, kompoty, lody, przetwory itp. z płatkami róż to zawsze kuszące dania.
Moje krzaki róż, które dostarczają mi płatków, kilka lat temu przebyły całą Polskę w kopercie bąbelkowej, zanim dotarły do mnie.
Wracając do recenzji Różanych przepisów, to książka jest przepięknie wydana. Już okładka zrobiła na mnie pozytywne wrażenie, a dalej jest jeszcze lepiej i… superpięknie oraz elegancko, nawet zakładka w formie wstążeczki jest dobrana kolorystycznie.

Przepisy podane bardzo czytelnie są na jednej stronie, po drugiej jest piękne zdjęcie potrawy czy kosmetyku.
Na początku książki czytamy o historii róż, znaczeniu ich dla kultury, dowiemy sie nieco o zasadach pielęgnacji tych kwiatów, korzyściach zdrowotnych oraz wartościach odżywczych. Trochę dalej dowiemy się jakie odmiany są najlepsze do wykorzystania w kuchni i dowiemy się jak zbierać poszczególne części na kulinaria. 
A dalej już przepisy… Przepisy kulinarne z płatkami róż to najdłuższy i najbardziej chyba kreatywny rozdział. Gosia podaje tu przepisy na takie przetwory jak konfitury, przeciery, cukry, galaretki, dżemy, wody różane, syropy, miody, octy, nalewki itd. Dalej są przepisy na drinki, sałatki kolorowe i różnorodne, ba, jest nawet przepis na pesto z płatkami róż. Jest też kilka przepisów z mięsami. A dalej masa przepisów na takie wypieki jak torty, serniki, mazurki, ciasteczka, chleb i desery jak lody czy sorbety. Znajdziemy też rachatłukum czy czekoladki. 
Następny rozdział jest krótki, a dotyczy Przepisów z listkami krzewów różanych, wśród których mamy wspaniały przepis na fermentowaną herbatkę z listków róży, sałatkę, chłodnik i omlet. 
Przepisy z owocami róży to znowu sporo przetworów jak konfitury, dżemy, syropy, kompoty, ocet, marynaty i procentowe trunki. Jest też przepis na keczup oraz znowu pesto, ale owocowe, a nie kwiatowe, sałatki, mnóstwo słodkości z babką na czele, szarlotki, trufle, lody i nawet tort.
Domowe kosmetyki różane to przepisy na proste do zrobienia w swoim domu - kremy, balsamy do ust, maseczki, dezodoranty, sole, mydła. Nie mogę się doczekać, kiedy wprowadzę je do swojej pielęgnacji.
Ta książka to łakomy kąsek dla każdego, przyda się w każdej kuchni. Dla fanów prostych i wykwintnych dań, dla amatorów słodkości, dla tych którzy lubią nowe, nietypowe smaki i aromaty, a nawet dla tych, których nie lubią gotować, ale z radością przyrządzą domowy kosmetyk dla siebie lub swoich bliskich. 
Za swój egzemplarz niezwykle pięknej i twórczej książki dziękuję wydawnictwu Pascal

Książka do kupienia w księgarniach stacjonarnych i internetowych.

Różane przepisy
Kalemba-Drożdż Małgorzata
Wydawnictwo: Pascal
Język książki: polski
Rok wydania: 2017
Wydanie: 1 ISBN: 9788381030274
Liczba stron: 336
Oprawa: Twarda

4 komentarze:

  1. Uwielbiam róże w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka ja też , jak pisałam wyżej ,żeby mieć dostęp do rosa rugosa , to musiałam poszukać kogoś na końcu Polski :D i jeszcze namówić, żeby mi przysłał :D

      Usuń
  2. Ciekawa książka, a róże w kuchni wschodniej są dość popularne. Alciu, a ta rosa rugosa to jakaś specjalna odmiana do celów kulinarnych ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ciekawa , u nas w Polsce tez lubimy róże , zresztą sporo jest wspólnych punktów w kuchni wschodniej i polskiej :)
      To podobno najlepsza na konfitury czy tarte płatki w cukrze Pachnie bardzo mocno ,ale tak pięknie ,że chce się ja włożyć do wszystkich słodyczy , my dajemy do letnich koktajli płatki oraz do kompotów, rogali , czasami do jagodzianek , ciasteczek , a i ma wielkie owoce jak na róże

      Usuń