sobota, 25 lipca 2015

Monotonie. Jagodzianki, Malinianki itp.


Przyjechały  nasze  Słodziaki to piekarnik włącza się częściej niż na co dzień i nie ma, że upał itp. wymówki.  A ja uparcie teraz  jagody i inne sezonowe owoce mam na tapecie to  powtórka z Jagodziankami.
 Tym razem wegańskie z bardzo fajnego przepisy Eweliny. Moje minimalnie zmodyfikowane , a dokładnie ciut mniej cukru, drożdży i inne mleko  roślinne oraz zamiast  wanilii ociupinę  kwiatków lawendy do farszu i   bardzo  rzadki  i limonowy lukier. O to przepis Eweliny na mistrzowskie Jagodzianki dla wszystkich  

Jagodzianki wegańskie 

Składniki :
12-13 sztuk

350 przesianej mąki pszennej tortowej ( u mnie 200g tortowej i 150g mąki semoliny)
60 g drobnego cukru plus duża szczypta cukru do drożdży ( dałam z 40 może 50g)

100 g oleju kokosowego (lub innego oleju)
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych (dałam 15g świeżych)
125 ml letniego mleka migdałowego (lub innego roślinnego np. domowego z orzechów włoskich)
dobra szczypta soli

Nadzienie:
300 g jagód

6-8 łyżeczek cukru trzcinowego muscovado (ten ciemniejszy)
cukier z prawdziwą wanilią, albo ziarenka z laski wanilii (albo ociupinę kwiatków z lawendy)
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej ( czy skrobi kukurydzianej)

1. Rozczyn:
w letnim mleku migdałowym rozrób drożdże ze szczyptą cukru. Odstaw na 10 minut.
2. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj olej kokosowy, połącz.
3. Wyrośnięty rozczyn wlej do miski z mąką i wyrabiaj ciasto tak, aby składniki się połączyły, ciasto ma być gładkie, zajmie to najwyżej 2-3 min.. Uformuj z niego kulę i odstaw w misce przykryte ściereczką (nie stawiaj na słońcu!) w aż do momentu, gdy podwoi objętość (około 2 ½ godziny)
4. Odgazuj ciasto lekkim uderzeniem pięścią. Podziel je na 10-12-13 części, zależnie od tego jakiej wielkości jagodzianki lubisz. Jeśli chcesz zważ swoje ciasto, i podziel wagę na 12-13 sztuk... Każdy mój kawałek waży 50g .
5. Nagrzej piekarnik do temp. 190°C
6. Jagody zasyp mąką i cukrem, delikatnie obtaczaj w nich owoce.
7. Każdą część ciasta rozwałkuj na podłużny lub kwadratowy placek.
8. Układaj na dłoni i na środku wykładaj owoce (po łyżce). Zamykaj sklejając dokładnie wszystkie brzegi ze sobą (jeśli nie chcą współpracować posmaruj brzegi leciutko odcedzoną wodą po cieciorce z puszki, czy ze słoika). Formuj delikatnie owalny kształt i złączeniem do dołu układaj na blasze wyłożonej pergaminem.
9. Posmaruj jajkiem (to już nie wegański stan sprawy) roztrzepanym z odrobiną mleka migdałowego lub samym mlekiem, albo wodą pozostałą z gotowania cieciorki.
10. Piecz 20 minut.
11. Po przestygnięciu zrób lukier jeśli chcesz i polej nim jagodzianki.


Lukier zrobisz wsypując jakieś 250 g cukru pudru do miseczki, dolejesz łyżkę gorącej wody, wciśniesz 2-3 łyżki soku z cytryny i będziesz mieszać. Lukier ma być gęsty, ale nie za gesty. Jeśli będzie za gęsty, dodasz wody lub cytryny, jeśli za rzadki dodasz cukru.
( Ja lukier zrobiłam z pół szklanki cukru i soku z limonki, który dawałam stopniowo, aż uzyskałam lukier, raczej taki rzadkawy)




Jedni wolą jagody inni maliny, to  były też Malinianki czyli pyszne buły nadziane  malinami. Tu wykorzystałam Gosi przepis na Jagodzianki, z malinami też sobie poradził. Wyszły bułki puchy nadziane na makssa .Bardzo polecam to ciasto  do wszelakich  bułek nadziewanych owocami, ale pewnie nada się też do innych celów kulinarnych

Malinianki  czyli bułeczki drożdżowe z malinami i kruszonką

2 szklanki mąki + na podsypanie ( u mnie po szklance  luksusowej i krupczatki)
1 puszka pełnego mleka kokosowego Bio
1 opakowanie suszonych drożdży(dałam 14 g świeżych)
1/2 szklanki cukru ( u mnie  trzcinowy, taki dość jasny z Rossmanna)
malutka szczypta soli
(1 łyżka nalewki  pigwowo-waniliowej)

300-350 g malin
trochę ciemnego cukru

Kruszonka
6 łyżek mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju np. ryżowego
½  łyżeczki kardamonu


Zmieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dolać 1 szklankę gęstej części z odstanego mleka i(ew. nalewkę) i wyrobić na gładkie ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na około godzinę.
Na kruszonkę składniki wsypać do miseczki i wyrobić palcami na kruszonkę.
Wyrobić wyrośnięte ciasto. Odrywać małe kulki, ewentualnie podsypać mąką, jeśli za bardzo się lepią do rąk, i rozciągać je w cieniuteńkie okrągłe placki. Ciasto można też rozwałkować i wycinać kółka. Na każde kółko nakładać po kilka malin, ma ich być dużo! Wsypać też odrobinę (tak z ¼  łyżeczki) cukru Zlepiać jak pierogi. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem na 20-30 minut do wyrośnięcia.( Wyrośnięte posypałam kruszonką) Piec w 180°C przez ok 12 minut( moje piekły się 20 minut). Wyszło mi 15 bułek.




Byli tez tacy  co najbardziej chwali ciasto truskawkowe wg przepisu z tej strony tylko zweganizowane tak jak tu  to z porzeczkami. Truskawek dałam 1 kg plus jeden pokrojony drobno   bardzo dojrzały banan bez skórki.

p.s byli tez tacy  co wszystko smakowało im na równi, Ta ciastowa rozpusta długo nie przetrwała, można piec od nowa…………

12 komentarzy:

  1. Alu,
    co za pyszności!
    Spróbowałabym wszystkiego...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuje i oczywiście chętnie bym poczęstowała
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Alciu, Ty jesteś taka kochana! Wspaniałe napiekłaś te jagodzianki i malinianki i to ciacho porzeczkowe. :)
    Ja też, jak Ania chętnie bym spróbowała wszystkiego po kolei.
    Uściski :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzia , a no tak mi się napiekło jakoś dużo :D To zapraszam , tylko muszę napiec od nowa
      buziaki

      Usuń
  3. Uwielbiam takie bułeczki...nic tylko trzeba w końcu sobie upiec, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, bułeczki z owocami to niebo w gębie
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Aluś rozpieszczasz :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no mus jak są Słodziaki moje , w dzień w dzień trzeba piec :D
      buziaki

      Usuń
  5. Wspaniałe bułeczki :) Bardzo apetyczne :) pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu , bułeczki to moja specjalność :D
      buziaki

      Usuń
  6. Alciu-nominowaliśmy Cię do Liebster Blog Award, szczegóły u nas
    http://akacjowyblog.blogspot.com/2015/07/jagody-lesne-rarytas-lata-liebster-blog.html
    pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam , widziałam , dziękuję , pozdrawiam serdecznie

      Usuń