poniedziałek, 10 sierpnia 2015

,,Sernikobrownie" z malinami, wersja wegańska


Pyszne, oj pyszne to ciasto, bardzo proste na dokładkę. Przepis pochodzi z  bloga Marty Dymek czyli z słynnej Jadłonomi . Bardzo polecam.

Przepis cytuję za Martą ,,

Sernikobrownie z malinami
na podstawie tego przepisu

Składniki na brownie

Suche składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
 Mokre składniki:
  •  3/4 szklanki mleka roślinnego wymieszane z 1 łyżką octu jabłkowego, odstawione na 5 minut
  •  1/3 szklanki letniej wody wymieszana z 2 łyżkami zmielonego siemienia lnianego, odstawione na 5 minut
  • 1/4 gorącej wody wymieszana z 50 g posiekanej gorzkiej czekolady i 5 łyżkami delikatnego oleju
Składniki na twarożek:
  • 1 szklanka nerkowców, namoczonych przez noc
  • 4 łyżki mleka roślinnego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść świeżych malin
Przygotowanie:
  1. Najlepiej zacząć od przygotowania twarożku. Namoczone orzechy odcedzić, włożyć do pojemnika blendera razem z pozostałymi składnikami na twarożek i miksować przez niecałą minutę na gładki serek. Odłożyć do schłodzenia do lodówki.
  2. Suche składniki wymieszać w dużej misce, w mniejszej misce wymieszać wszystkie mokre składniki trzepaczką. Mokre składniki muszą być wymieszane na gładką emulsję, dlatego ważne jest, żeby czekoladę drobno pokroić i zalać wrzącą wodą - wtedy bez problemu się rozpuści. 
  3. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać trzepaczką aż do połączenia się składników. 
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Małą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylać ciasto. Na warstwę ciasta nałożyć kleksy twarożku, przy pomocy wykałaczki rozprowadzić masę po powierzchni ciasta rysując ósemki. 
  5. Na gotowym cieście ułożyć maliny i wsunąć je do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 25 - 30 minut.”
Moje uwagi
-malin  dałam tak z 3 garście
- mleko dałam kokosowe domowe  z domowym sojowym w proporcji 1:1
- do mleka dałam jeszcze 1 łyżeczkę rozpuszczalnej kawy( do tej części   kakaowej)
- olej dałam ryżowy
-nerkowce mieliłam  zwykłą ,,żyrafą”
- moja  8-letnia siostrzenica zjadła 4 czy 5 kawałków  w ciągu 15 minut


A tu w towarzystwie ciasta  z porzeczkami

6 komentarzy:

  1. Mniam, super ciacho! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Oprócz tarty z białą czekoladą i malinami, to moje ulubiona malinowa kombinacja, bo dowodzi, że malinom dobrze z każdą czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, ta z biała czekoladą to najlepsze ciasto świata , dumam czy dałoby się jakoś po wegańsku , jak mam najazd takich gości , albo upiekę tylko dla siebie :D
      A ta wersja brownies z lekka dietetyczna, no bez cholesterolu , zawsze można jakoś sobie tłumaczyć łasuchowanie :D
      buziaki

      Usuń
  3. Uwielbiam brownie, ale sernika nie cierpię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja mam jeszcze inaczej bo solo nie przepadam ani za brownies , ani sernikiem , ale razem to co innego :D

      Usuń