Latem jak przyjeżdżają nasze
Słodziaki z Polskich Moraw u Alci
zaczyna się festiwal ciast, ciastek i
ciasteczek oraz wypasionych wegetariańskich,
a ostatnie 2 czy 3 lata wegańskich obiadów. Potrawy obiadowe nie mają
szans na zdjęcia znikają ze stołu w
mniejszych i większych paszczach natychmiast, a ciasta czy ciasteczka czasami się
załapią na małe zdjęcie, tak jak ta pyszna wiśniowa tarta
Tarta to modyfikacja( na
wegańską) znakomitego amerykańskiego placka z wiśniami wg przepisu Dziuni,który piekłam już kilkakrotnie np. tu
Tarta
wiśniowa
ciasto
Składniki ciasta:
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej mniej więcej pół na pół
- 130 g zimnego oleju np. ryżowego
- 100 g zimnego tłuszcz kokosowy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka stołowa cukru
- 5-7 łyżek zimnej wody
nadzienie wiśniowe
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych świeżych wiśni
- 1szklanka cukru brązowego
- 4 łyżki skrobi(mączki) kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej mniej więcej pół na pół
- 130 g zimnego oleju np. ryżowego
- 100 g zimnego tłuszcz kokosowy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka stołowa cukru
- 5-7 łyżek zimnej wody
nadzienie wiśniowe
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych świeżych wiśni
- 1szklanka cukru brązowego
- 4 łyżki skrobi(mączki) kukurydzianej lub ziemniaczanej
-po szczypcie cynamonu, kardamonu, soli oraz kurkumy
Wiśnie wymieszać z cukrem oraz skrobią, wymieszać dokładnie i gotować do zgęstnienia. Schłodzić przed użyciem do ciasta.
Wymieszać mąkę z solą i cukrem, dodać pokrojony olej kokosowy i rozetrzeć palcami szybko na kruszonkę lub użyć malaksera, wlać olej ryżowy i jeszcze raz rozetrzeć. Dodawać po trochę wody tyle żeby ciasto dało się zagnieść w kulę. Nie wyrabiać długo bo będzie zbite i niesmaczne. Ciasto włożyć do woreczka foliowego, spłaszczyć i włożyć na min. 1 godzinę do lodówki (można je tam trzymać do 2 dni)
Piekarnik włączyć na 220*C.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części - jedna trochę większa od drugiej. Większą część rozwałkować na koło większe od formy i przełożyć do formy wywijając brzegi na zewnątrz i wyłożyć nadzienie. Drugą część ciasta rozwałkować, pociąć na paski i ułożyć kratkę na nadzienie. a. Formę z ciastem postawić na blaszce lub pod kratkę w piekarniku podstawić blaszkę.
Piec ciasto przez 30 minut sprawdzając w międzyczasie czy wierzch się nie przypala za bardzo (jeśli tak to obniżyć temperaturę o 20 stopni), a następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze następne 30 do 50 minut aż wierzch będzie dobrze przypieczony. Studzić na kratce minimum 3-4 godziny
Wiśnie wymieszać z cukrem oraz skrobią, wymieszać dokładnie i gotować do zgęstnienia. Schłodzić przed użyciem do ciasta.
Wymieszać mąkę z solą i cukrem, dodać pokrojony olej kokosowy i rozetrzeć palcami szybko na kruszonkę lub użyć malaksera, wlać olej ryżowy i jeszcze raz rozetrzeć. Dodawać po trochę wody tyle żeby ciasto dało się zagnieść w kulę. Nie wyrabiać długo bo będzie zbite i niesmaczne. Ciasto włożyć do woreczka foliowego, spłaszczyć i włożyć na min. 1 godzinę do lodówki (można je tam trzymać do 2 dni)
Piekarnik włączyć na 220*C.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części - jedna trochę większa od drugiej. Większą część rozwałkować na koło większe od formy i przełożyć do formy wywijając brzegi na zewnątrz i wyłożyć nadzienie. Drugą część ciasta rozwałkować, pociąć na paski i ułożyć kratkę na nadzienie. a. Formę z ciastem postawić na blaszce lub pod kratkę w piekarniku podstawić blaszkę.
Piec ciasto przez 30 minut sprawdzając w międzyczasie czy wierzch się nie przypala za bardzo (jeśli tak to obniżyć temperaturę o 20 stopni), a następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze następne 30 do 50 minut aż wierzch będzie dobrze przypieczony. Studzić na kratce minimum 3-4 godziny
Pychota nieziemska
Alcia rozpieszcza i piecze pyszniaste ciacha!
OdpowiedzUsuńKamilka, dla takich gości to nawet w upał piekłam :)
UsuńJa na hasło cherry pie mam lekki dreszczyk emocji, bo od razu przypomina mi się mroczny Twin Peaks :D Ale mimo to z dziką radością ugościłabym się taką tartą :)
OdpowiedzUsuńOj , ja tez oglądałam Twin Peaks i się bałam :D Ale tarta bezpieczna , słodko-kwaśna Kuzyneczko, pozdrawiam serdecznie
UsuńWygląda ślicznie! :)
OdpowiedzUsuńTo ciacho musi być pyszne! *.*
Martha, dziekuję za przemiły komentarz , a ciasto bardzo polecam
Usuńpozdrawiam
Nie wiem, jak smakuje ,zweganizowany', ale wersja oryginalna bardzo pyszna jest.
OdpowiedzUsuńUfam,że wygląd mówi mi; Zjedz mnie!
Smakuje bardzo podobnie, a może nawet lepiej :D Bo do pie z wiśniami ten kokos w postaci oleju jakoś pasuje wyjątkowo dobrze
Usuńpozdrawiam serdecznie
Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńoj tak , tak , bardzo polecam
Usuń