sobota, 20 grudnia 2014

Pyszne pierniczki - bez leżakowania (albo z leżakowaniem)





I jeszcze jedne pierniczki, to trzeci nowy przepis w tym roku wypróbowany na pierniczki prezentowe dekorowane. Bardzo smaczne po upieczeniu, a i ciasto miłe w obróbce. Bardzo polecam
Wg przepisu ciasto jest gotowe do pieczenia po dobie leżakowania , ale moje leżakowało dwa tygodnie z malutkim hakiem, wiec można i tak i tak . Przepis znalazłam u Uli

Pyszne pierniczki - bez leżakowania (albo z leżakowaniem)
Składniki
* 1,25 kg maki
* 1,5 szklanki cukru
* 2 kostki masła (dałam  razem 400g masła)
* 25 dag miodu ( dałam rzepakowy)
* 4 jajka
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka amoniaku
* pół szklanki wody
* 3 przyprawy do piernika (kotany)
Sposób przygotowania
1.
Wodę ,miód i sodę zarumienić w garnku, dodać cukier i masło - wszystko podgrzać.
2.
Mąkę wymieszać z amoniakiem i przyprawą do piernika . Jak juz mieszanka miodowa przestygnie (ważne ! )- nie musi być zimna ,ale nie może być gorąca ,bo sparzy nam mąkę- zalać make .
3.
Jajka należy roztrzepać i dodać do reszty składników.
4.
Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na około 24 godziny.( moje stały  2 tygodnie)
5.
Następnego dnia (lub po dłuższym czasie)ciasto należy porcjami rozwałkowywać ,wycinać pierniczki . Pieczemy w 180 st.  ,na środkowym poziomie piekarnika. Ja piekę na papierze do pieczenia. Czas pieczenia ,to około 8 do 10 minut w zależności od wielkości pierniczków.
6.
Pierniczki ozdabiamy według gustu.


To następna propozycja na Madzi Festiwal Pierniczków

10 komentarzy:

  1. Piękne, prawdziwe dzieła sztuki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka , ty jesteś taka kochana , że Alci serce aż się śmieje jak to czyta
      buziaki

      Usuń
  2. Alu, prawdziwy piernikowy zawrót głowy u Ciebie. :) Piękne! piękne wszystkie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgoś, lukier miałam nawet na poręczy krzesła i jakimś cudem na płaszczu :D
      Dziękuję , dziękuję i przesyłam buziaki

      Usuń
  3. Przeurocze! Koniki podobaja mi sie najbardziej. Ja niestety nie mam takich zdolnosci...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majka, dziękuję, koniki to zawsze dopieszczam :D eeeee na pewno potrafisz
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Alcia, Ty niesamowita jesteś wiesz? Podziwiam,naprawdę.
    Cudownie ozdobione, piękne i pyszne pierniczki przygotowałaś!
    Pozdrowienia i całuski:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadziu jak czytam taki komentarz to chyba bym dała rade jeszcze pyknąć 5 garnków ciasta nowego :D Dziękuje , dziękuję i całusy

      Usuń
  5. Alu piękne te pierniczki! masz złote ręce i ...cierpliwość, mnie jej brakuje a jeszcze bardziej czasu, pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu , kochana jesteś , wiesz masz racje cierpliwość i czas jest bardzo potrzebny dla pierniczków , ja momentami miałam trochę dość, ale jak ładniejsze jakieś ze trzy wyszły , odzyskiwałam werwę
      buziaki śle

      Usuń