niedziela, 31 sierpnia 2014

Chleb żytni oraz dżem do szybkie użycia z resztek


Chleb  100% żytni, jest to taka  moja późno letnia wersja   przepysznego chleba Pusi-  Borodinsky

Chleb żytni z jabłkiem i gruszką
Ok.450g zakwasu żytniego  z mąki razowej żytniej typ 200 z dodatkiem tartego jabłka *
380g maki żytniej  jasnej typ 20
8g soli morskiej
160g letniej wody
35g melasy –dałam z karobu
20g słodu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
½ łyżeczki   zmielonego kardamonu
1/3 łyżeczki kurkumy
 1 gruszka, obrana i starta na wiórki
* Na  8-10 godzin  przed robieniem chleba wymieszać  25 g  zakwasu żytniego z  200g mąki żytniej razowej typ 2000, 200 g wody i jednym  małym, obranym i bardzo drobno startym jabłkiem , nakryć  i zostawić do wyrośnięcia.
Zakwas wymieszać z resztą składników i zostawić na godzinę  w nakrytej misce, następnie przełożyć  do  keksowej  formy  wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami żytnimi lub  mąka) (ciasto wypełniło nieco ponad połowę foremki). Przykryć naoliwioną folią przezroczystą i zostawić do wyrośnięcia (trwało to u mnie  ok 3godz). Gdy ciasto wypełniało już całą foremkę, rozgrzać piec do 230 stopni. Piec chleb przez 15 min, później zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec kolejne 40 min. wyjąć z piekarnika , po chwili z  foremki i wystudzić na  kratce.

To też moja propozycja do sierpniowej  listy  Na zakwasie i na drożdżach 
 
I dżem, bardzo słodki z bardzo dojrzałych  owoców, taki przetwór na teraz, można zapasteryzować  i zostawić na zimę, ale   mi wyszło tego skandalicznie  mało i było  jako dodatek do chleba  na dwa śniadania

Dżem z brzoskwini ,  gruszek i śliwek
4   bardzo dojrzale   brzoskwinie
3 bardzo dojrzale gruszki
dwie garści  dojrzałych śliwek
1 bardzo  dojrzały banan
Owoce umyć,  śliwki i brzoskwinie wypestkować,  Banan i gruszki obrać, z gruszek usunąć komory nasienne, wszystkie owoce rozdrobnić  i dusić w garnku na malutkim ogniu, początkowo  pod przykryciem, później bez do podanej konsystencji. Ja  do prawie gotowego dżemu dałam dla smaku po  szczypcie: kurkumy, cynamonu , kardamonu, soli oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Pycha

Dżem to druga propozycja moja do Karoliny akcji  


10 komentarzy:

  1. Alciu,
    czy ja mogę kromeczkę tego chlebusia z dżemikiem?
    Musi smakować cudnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu ,a proszę bardzo , nie będę zaprzeczać ,że to był bardzo udany duet
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Aluś ten chlebek musi fantastycznie smakować z tymi pysznym dżemikiem. Pyszności Kochana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb jest świetny , owocowe dodatki niby nie czuć ,ale nadają smaku, a dżemik szybki i bardzo słodki
      buziaki

      Usuń
  3. Ależ tu u Ciebie pachnie! Chleb wygląda bardzo obiecująco, a dzemik...palcelizać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesiu , chleb wyszedł śliczny i rósł jak oszalały , jak na wzmacniaczach :D A dżem smaczny to prawda
      buziaki

      Usuń
  4. Chleb i dżem zrobiony na świeżo....same rarytasy :) porywam kawałek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu , smacznego więc życzę i bardzo polecam takie spontany
      buziaki

      Usuń
  5. Już ponad miesiąc nie piekłam chleba, bardzo mnie motywuje Twój przepis.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj , to czas najwyższy na pieczenie chleba , a chleb pycha , polecam
      buziaki

      Usuń