poniedziałek, 1 września 2014

Ciastka stempelki- owsiane i różane. Wspólne pieczenie.

Wspólne pieczenie ciastek ze wspaniałą siódemka czyli Anitą, Basią, Eweliną, Ewelajną, Madzią. oraz Moniką Ja upiekłam dwa rodzaje ciastek- owsiane i różane
A zaczęło się od tego, że Anitka pomogła mi zdobyć wymarzony stempelek, jak już go miałam z Anitą wpadliśmy na pomysł, żeby upiec ciasteczek w doborowym towarzystwie.
Ja miałam upiec trzy rodzaje, ale mam tylko dwa bo tego samego dnia piekłam jeszcze coś.

Owsiane ciasteczka wg przepisu Ancji z bloga Nutka Słodyczy. Zmieniłam tylko cynamon na kardamon i sama mieliłam płatki owsiane zwykłe na mąkę, więc nie są to u mnie to bezglutenowe ciasteczka. Wyszły pyszne, bardzo kruchutkie.
 
Owsiane "stempelki" z kardamonem
400 g mąki owsianej
140 g jasnego cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
1 jajko
2 łyżki jogurtu
Mąkę przesiać przez sitko, dodać cukier trzcinowy, cynamon, proszek do pieczenia, wymieszać. Masło o temperaturze pokojowej posiekać wraz z mąką, dodać jajko i mleko, zagnieść ciasto. Schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce.
Ciasto podzielić na cztery części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 2 mm, pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia (ciasto bardzo się przykleja do wałka i stolnicy). Na rozwałkowanej powierzchni ciasta odciskać wzór stempla i następnie wykrawać ciastka okrągłą foremką do ciastek lub szklanką o odpowiedniej wielkości. Zebrać skrawki ciasta i delikatnie za pomocą metalowej łopatki (może być taka do pizzy) podwadzać ciastka, odklejając je tym samym od papieru do pieczenia, układać na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Stempelkiem maczanym w mące owsianej robić odcisk na kółeczkach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 6-8 minut, aż do delikatnego zbrązowienia brzegów ciastek. Po upieczeniu ciastka ostudzić i dopiero wtedy delikatnie ściągać z blachy, gdyż są bardzo delikatne i łatwo się łamią.


Drugie  to ciasteczka wegańskie, to przerobiony przepis Marty na Proste pierniczki. Jakie to pyszne ciasteczka, mniam mniam. Nie są jakieś  bardzo kruche, ale  tak pyszne, że można jeść i jeść…..
Ciasteczka stempelki różane
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego, najlepszy będzie olej z pestek winogron
  • 3 łyżeczki domowej tartej róży z cukrem
  • 3 - 5 łyżek lodowatej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wyrobić przy pomocy robota kuchennego. Zarobione ciasto uformować w kulę, jeśli jest zbyt suche, dodać kilka kropel wody, a następnie przełożyć je do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto kilka razy zagnieść w rękach, żeby się ogrzało, a następnie rozwałkować na cienki placek, najlepiej wałkuje się je przez papier do pieczenia. Następnie przy pomocy dowolnej foremki wyciąć ciasteczka Maczanym w mace stempelkiem wyciskać na każdym ciasteczku wzór Pozostałe skrawki ciasta zagnieść, rozwałkować i ponownie wyciąć pierniczki, powtarzać czynność aż do wyczerpania się ciasta.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pierniczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec przez 8 - 10 minut.

A  zamiast trzecich ciasteczek napiekłam trzy chleby dożynkowe, to moje pierwsze, czasu od prośby upieczenia  do realizacji  było bardzo mało, zdjęcia  też musiałam robić w biegu bo już czekano  no gorące chleby….
Pierwsze dwa  wyszły  średnio, ale trzeci był piękny, zdjęcie  nie oddaje jego urody w pełni, wiem samochwała w kacie stała, ale naprawdę był piękny :D Chleby i dekoracje w pełni jadalne, chleby  podobno nawet takie co …. urywają


26 komentarzy:

  1. Alu,
    ciasteczka cudo i chleby!
    Naprawdę urywają...

    OdpowiedzUsuń
  2. Alciu wiesz jak się cieszę, ze mogłyśmy razem upiec te stempelkowe ciasteczka:) No i bardzo się cieszę, że stempelek Ci się spodobał:) Twoje ciasteczka wyglądają obłędnie pysznie!
    Chleby to już prawdziwe arcydzieła!
    Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitka, oj tak , tak , ale by nie było ciasteczek , gdyby na drugim końcu pewna kochana Anita nie pomyślała o Alci*
      Anita , no arcydzieło trzeba jeszcze popracować, ale starałam się :D
      No uwielbiam te nasze wspólne pieczonki :D
      buziaki

      Usuń
  3. Alciu, wspaniałe ciasteczka! Cudne są te stempelki, to prawda. :) Mnie jeden też Anitka kupiła. :)
    Różane i kardamonowe to takie bardzo egzotyczne ciasteczka, muszą pachnieć wspaniale i smakować.:)
    Dziękuje za kolejne cudowne wspólne pieczenie :*.

    Alcia, te chleby to Ty wiesz - MERCEDESY- po prostu !!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak śliczny ten stempelek , nie zaprzeczę.
      Egzotyczne i aromatyczne :)
      Ja tez lubię te nasze wspólne pieczenie i to jak
      A za taka pochwałę chlebów dziękuję stokroć
      buziaki

      Usuń
  4. Alcinka, różane brzmi Z J A W I S K O W O :) i niezwykle eterycznie :) Gdybyś miała takie na sprzedaż, jestem pewna, że rozeszłyby się w mig :)
    Dziękuję za wspólna, choć wirtualną, obecność przy piekarniku :)
    A chleby już chwaliłam, ale znów pochwalę - piękne i niebanalne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelinka , powiadasz ,ze dałoby się je sprzedać?Kochana jesteś, wiesz?
      Świetnie się piekło , oj świetnie w takim doborowym gronie.
      a za chleby dziękuję
      buziaki

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Patrycja rób , rób i pisz jak smakowały
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Aluś, jesteś niemożliwa! Cudne ciastka, a te chleby, brak słów! Piękne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka , możliwa , możliwa :D kochana dziękuję za pochwały , trochę na wyrost *
      buziaki

      Usuń
  7. Urocze ciasteczka, ja chętnie sprobuję tych rożancy, chociaż owsianymi też nie pogardzę. A te chleby... ach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko , jedne i drugie smaczne , każde inne , te owsiane mega kruche , różane o wiele bardziej twardawe ,ale tez pycha
      Oj dziękuję
      buziaki

      Usuń
  8. Alu, Ty to zawsze zaskoczysz na calej linii, z owsianymi sie wygadalas, ale te z dodatkiem rozy to jest hit! Znam od Ciebie takie luksusowe z platkami rozy, ale te o niebo prostsze, bo ucierana roze mam zawsze w lodowce, wiec jak sie moge im oprzec, powiedz? Wielkie dzieki za wspolne pieczenei i buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eeeeeeeeee basiu to takie zwykle ciasteczka tylko dodałam róży tartej , naprawdę :D, ale polecam oczywiście
      Te owsiane tez
      No super ,że dałaś się namówić na pieczenie *

      Usuń
  9. Ale piękne :) I te chleby, Ty Aluś dla mnie wzorem pracowitości jesteś i to z jakimi efektami :)))
    Dzięki jeszcze raz ogromne za wspólne pieczenie i mam nadzieję do szybkiego następnego :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika , kochana ty mnie widzisz przez różowe okulary :D
      Monika ja też się bardzo ucieszyłam z tego naszego pieczenia , efekty końcowe są zawsze świetne ,a zabawa przed i w trakcie pierwszy sort
      buziaki

      Usuń
  10. Alcia, jak mówiłam, ciastka epickie, a tymi chlebami mogłabyś nawracać grzeszników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooooo moja ulubiona degustatorka :)
      buziaki

      Usuń
  11. Piękne. Chętnie bym spróbowała, w szczególności tych różanych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdalena, dziękuję , ja bym bardzo chętnie poczęstowała
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. wspaniałe chleby i ciasteczka stempelkowe :) miło tu zajrzeć, buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, dziękuje za przemiły komentarz
      buziaki ślę

      Usuń