Chleb żytni z jabłkiem i gruszką
Ok.450g zakwasu żytniego z mąki razowej żytniej typ 200 z dodatkiem
tartego jabłka *
380g maki żytniej jasnej typ 20
8g soli morskiej
160g letniej wody
35g melasy –dałam z karobu
20g słodu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
380g maki żytniej jasnej typ 20
8g soli morskiej
160g letniej wody
35g melasy –dałam z karobu
20g słodu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
½ łyżeczki
zmielonego kardamonu
1/3 łyżeczki kurkumy
1 gruszka, obrana i
starta na wiórki
* Na 8-10 godzin przed robieniem chleba wymieszać 25 g
zakwasu żytniego z 200g mąki żytniej
razowej typ 2000, 200 g wody i jednym
małym, obranym i bardzo drobno startym jabłkiem , nakryć i zostawić do wyrośnięcia.
Zakwas wymieszać z resztą składników i zostawić na godzinę w nakrytej misce, następnie przełożyć do keksowej
formy
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami żytnimi lub mąka) (ciasto wypełniło nieco ponad połowę
foremki). Przykryć naoliwioną folią przezroczystą i zostawić do wyrośnięcia (trwało
to u mnie ok 3godz). Gdy ciasto wypełniało
już całą foremkę, rozgrzać piec do 230 stopni. Piec chleb przez 15 min, później
zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec kolejne 40 min. wyjąć z piekarnika , po
chwili z foremki i wystudzić na kratce.
To też moja propozycja do sierpniowej listy
Na zakwasie i na drożdżach
I dżem, bardzo słodki z bardzo dojrzałych owoców, taki
przetwór na teraz, można zapasteryzować i
zostawić na zimę, ale mi wyszło tego skandalicznie
mało i było jako dodatek do chleba na dwa śniadania
Dżem z brzoskwini , gruszek i śliwek
4 bardzo
dojrzale brzoskwinie
3 bardzo dojrzale gruszki
dwie garści dojrzałych
śliwek
1 bardzo dojrzały
banan
Owoce umyć, śliwki i
brzoskwinie wypestkować, Banan i gruszki
obrać, z gruszek usunąć komory nasienne, wszystkie owoce rozdrobnić i dusić w garnku na malutkim ogniu, początkowo
pod przykryciem, później bez do podanej konsystencji.
Ja do prawie gotowego dżemu dałam dla
smaku po szczypcie: kurkumy, cynamonu ,
kardamonu, soli oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Pycha
Dżem to druga propozycja moja do Karoliny akcji
Alciu,
OdpowiedzUsuńczy ja mogę kromeczkę tego chlebusia z dżemikiem?
Musi smakować cudnie.
Aniu ,a proszę bardzo , nie będę zaprzeczać ,że to był bardzo udany duet
Usuńpozdrawiam serdecznie
Aluś ten chlebek musi fantastycznie smakować z tymi pysznym dżemikiem. Pyszności Kochana!
OdpowiedzUsuńChleb jest świetny , owocowe dodatki niby nie czuć ,ale nadają smaku, a dżemik szybki i bardzo słodki
Usuńbuziaki
Ależ tu u Ciebie pachnie! Chleb wygląda bardzo obiecująco, a dzemik...palcelizać :)
OdpowiedzUsuńWiesiu , chleb wyszedł śliczny i rósł jak oszalały , jak na wzmacniaczach :D A dżem smaczny to prawda
Usuńbuziaki
Chleb i dżem zrobiony na świeżo....same rarytasy :) porywam kawałek
OdpowiedzUsuńMałgosiu , smacznego więc życzę i bardzo polecam takie spontany
Usuńbuziaki
Już ponad miesiąc nie piekłam chleba, bardzo mnie motywuje Twój przepis.:)
OdpowiedzUsuńOj , to czas najwyższy na pieczenie chleba , a chleb pycha , polecam
Usuńbuziaki