Kotlety z soczewicy czarnej z czarnym sezamem
- 1,5 filiżanki czarnej soczewicy
- czerwona cebula
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy
- czarny sezam niełuskany
- kawałek alg morskich np. wakame
- olej z sezamu lub oliwa z oliwek do smażenia
- kminek, pieprz
- od siebie dołożyłam pęczek świeżo siekanej natki pietruszki
Soczewicę gotujemy z algami, a pod koniec gotowania kiedy
soczewica robi się miękka dosalamy ją.
Cebulę drobno kroimy i dusimy na patelni.
Do miski przekładamy ostygniętą soczewicę, mąkę, cebulę i
mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy czarnym pieprzem i kminkiem ( oraz u
mnie jeszcze z natką pietruszki).
Formujemy kotlety z soczewicy, obtaczamy je w czarnym
sezamie i pieczemy na patelni pod przykryciem około 10 min z jednej i 3 min z
drugiej strony. Ewentualnie możemy zapiekać kotlety w piekarniku.
Aluś,
OdpowiedzUsuńchyba zaraz wyruszę na Kwidzyń...
Pycha kotleciki!
O to czekam :) A kotlety pycha , to fakt
Usuńpozdrawiam
Nieźle wyglądają, lubię czarny sezam, uwielbiam soczewicę :)
OdpowiedzUsuńPatrycja , pyszne są , nawet bardzo pyszne :D
Usuńpozdrawiam
O, jakie fajne takie czarne! :) Podobają mi się i chętnie bym takiego zjadła :)
OdpowiedzUsuńCzarne, czarne :) Madzia to proste kotlety, udadzą się na bank, polecam i buziaki śle
UsuńKotlety "Czarna Inez) ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie rokuje ten przepis. Chętnie spróbuję.
Wisła , hi hi, no tak :D
UsuńCzarne one , oj czarne i pyszne. Bardzo polecam Wisełko
buziaki ślę
Alciu-jestem ciekawa ich smaku :) soczewice bardzo lubię , przyznam, że danie wygląda kosmicznie :) buziaki
OdpowiedzUsuńMałgosia , smakuje po prostu pysznie. Ja soczewicę z strączkowych lubię najbardziej. A te kotlety to bardzo udana wersja , polecam z czystym sumieniem i z pełnym brzuszkiem :D
Usuńpozdrawiam serdecznie
Fantastyczne! Spodziewaj się mnie niebawem :)
OdpowiedzUsuńObiecanki cacanki :D Kamilka dziękuję :)
Usuńcałuski *