wtorek, 3 czerwca 2014

Kotlety z soczewicy czarnej z czarnym sezamem

Kotlety wegetariańskie uwielbiam i robię je bardzo często. Te są przepyszne i napakowane samymi dobrymi dla naszych ciał składnikami . Przepis z doskonałego bloga Bionica.

Kotlety z soczewicy czarnej z czarnym sezamem

  • 1,5 filiżanki czarnej soczewicy
  • czerwona cebula
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • czarny sezam niełuskany
  • kawałek alg morskich np. wakame
  • olej z sezamu lub oliwa z oliwek do smażenia
  • kminek, pieprz
  •  od siebie dołożyłam pęczek świeżo siekanej natki pietruszki
Soczewicę gotujemy z algami, a pod koniec gotowania kiedy soczewica robi się miękka dosalamy ją.
Cebulę drobno kroimy i dusimy na patelni.
Do miski przekładamy ostygniętą soczewicę, mąkę, cebulę i mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy czarnym pieprzem i kminkiem ( oraz u mnie  jeszcze z natką pietruszki).
Formujemy kotlety z soczewicy, obtaczamy je w czarnym sezamie i pieczemy na patelni pod przykryciem około 10 min z jednej i 3 min z drugiej strony. Ewentualnie możemy zapiekać kotlety w piekarniku.


12 komentarzy:

  1. Aluś,
    chyba zaraz wyruszę na Kwidzyń...
    Pycha kotleciki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to czekam :) A kotlety pycha , to fakt
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Nieźle wyglądają, lubię czarny sezam, uwielbiam soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycja , pyszne są , nawet bardzo pyszne :D
      pozdrawiam

      Usuń
  3. O, jakie fajne takie czarne! :) Podobają mi się i chętnie bym takiego zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarne, czarne :) Madzia to proste kotlety, udadzą się na bank, polecam i buziaki śle

      Usuń
  4. Kotlety "Czarna Inez) ;)
    Bardzo smakowicie rokuje ten przepis. Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wisła , hi hi, no tak :D
      Czarne one , oj czarne i pyszne. Bardzo polecam Wisełko
      buziaki ślę

      Usuń
  5. Alciu-jestem ciekawa ich smaku :) soczewice bardzo lubię , przyznam, że danie wygląda kosmicznie :) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosia , smakuje po prostu pysznie. Ja soczewicę z strączkowych lubię najbardziej. A te kotlety to bardzo udana wersja , polecam z czystym sumieniem i z pełnym brzuszkiem :D
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Fantastyczne! Spodziewaj się mnie niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obiecanki cacanki :D Kamilka dziękuję :)
      całuski *

      Usuń