poniedziałek, 2 czerwca 2014

Babka topiona z akacją

Aktualnie kwitną min. moje ukochane akacje, bez czarny oraz róże. Dziś zapraszam na Babkę topioną z akacją.
Przepis na samą babkę jest od Liski z jej książki ,,White plate słodkie" Eliza Mórawska. Taką babkę można też podziwiać u Agusi na Ciasteczkolandi.
Ja minimalnie zmieniłam przepis, dałam zamiast mleka maślankę, nie dałam esencji waniliowej , a alkohol whisky oraz najważniejsza zmiana- zamiast rodzynek dałam bardzo dużo płatków akacji. Babka jest przepyszna i świetnie trzyma świeżość, bardzo polecam

Babka topiona  z akacją

  • 20 g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 100 g drobnego cukru
  • 250 ml maślanki
  • 2 łyżki koniaki, whisky itp.   
  • 480 g mąki pszennej
  • skórka starta z cytryny
  • 120 g masła (plus trochę do wysmarowania formy )
  • 100g samych  płatków  akacji ( można mniej, ale   tyle  nie przeszkadza, a daje  pyszną babkę )
Lukier:
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
Jest to przepis na formę do babki o pojemności 1,2- 1,5 litra
Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z łyżeczką cukru, dwoma łyżkami letniego mleka i dwoma łyżkami mąki. Odstawić go na 15 min.
Masło stopić, odstawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Do maślanki  dodać alkohol.
Mąkę dodać do miski, utworzyć wgłębienie, do którego wlać rozczyn drożdżowy, mleko, skórkę z cytryny, stopione masło oraz masę z żółtek i cukru.
Za pomocą miksera lub ręcznie wyrobić gładkie, luźne ciasto.( moje  naprawdę było dość  rzadkie, ale wiedziałam, że  kwiatki zagęszczą) Ja   ciasto polałam 2 łyżkami oleju ryżowego  dokładnie nim oblepiłam  ciasto
Ciasto przełożyć do dużej foliowej torby, lekko zawiązać  końce i zanurzyć w dużym garnku zimnej wody. Uważać, żeby do torby nie  nalać wody, a końce  tak zabezpieczyć, aby nie wpadły do garnka  Odstawić na 1.5-2 godz., aż wypłynie na powierzchnię – moje już po godzinie było zupełnie na wierzchu
Wyjąć ciasto z garnka, przełożyć  do miski i wymieszać z  płatkami akacji.
Formę do babki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub mąką lub cukrem tak jak ja .
Przelać ciasto do formy, przykryć i odstawić na godzinę by w wyrosło.
Ciasto piec 45-50 min. w temperaturze 170-180 stopni, najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Wyjąć z piekarnika, odstawić na 20 min., by przestygło i przełożyć na talerz.
Wystudzone polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Aby uzyskać lukier, należy do ¾ szklanki cukru pudru stopniowo dolewać sok z cytryny i mieszać do  uzyskania gęstego, ale płynnego lukru.

Drożdżowe z akacją smakuję wyśmienicie. Równie pyszne jest  z  kwiatami czarnego  bzu np. takie czy z  płatkami róży. Uwielbiam drożdżowe z kwiatami.

Babkę akacjową zgłaszam do akcji ,,Jem kwiaty”

14 komentarzy:

  1. Alicjo, piekna babka! Ma wspaniale, puchate wnetrze! No i wspanialy pomysl z tymi kwiatami akacji - u nas juz niestety przekwitaja powoli...

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beo , ojej , dziękuje i wiesz to zasługa świetnego przepisu Liski , babka jest doskonała. Akacje chyba są stworzone min. do ciasta drożdżowego , babka taka jest doskonała.
      I ja pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Cudowna! A jak ona musi bosko pachnieć! Bardzo mi się podoba. :)
    Całuję Alciu :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu , pachnie ślicznie, ale bardzo delikatnie. Madziu bardzo polecam taką babkę z kwiatkami , zresztą nawet bez kwiatków, ,bo babka pierwszy sort, przepis wart pieczenia
      Buziaki ślę

      Usuń
  3. Aluś, fantastyczny pomysł! rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka , dziękuję i polecam z całego serca ta babkę , bo to taki mercedes babkowy
      buziaki ślę

      Usuń
  4. Alciu, a czuć te akacje? Bo ja od lat szukam jakiegoś patentu na akacje (poza plackami) i w końcu zawsze skubię na surowo, bo w niczym pieczonym mi się ten zapach nie trzyma..
    A topielec to jest pycha ciasto, wrzucam bez worka do wody, czasem w ściereczce a czasem tak luzem i jest mega :)))
    Rewelacyjnie wygląda to przekrojone u Ciebie :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika , czuć tzn. na świeżo bardzo było czuć,ale na taką ilość to i tak delikatnie , takie dwudniowe nadal przepyszne, ale czuć to tylko tak tyci i raczej tylko dla wtajemniczonych
      Pyszne , pyszne , ja po wielkanocnym ledwie uratowanym wrzucanym solo do gara cieście tym razem dałam w woreczku, tym bardziej ,że tej akacji miałam multum i ciasto zrobiłam bardzo rzadkie i bałam się ,że mi się w wodzie rozpłynie
      Monika dziękuję *
      buziaki ślę

      Usuń
  5. Obiecuję,że pobiegnę w pola i zerwę baldachy kwiatu bzu, nieskażone smogiem i zjem po drodze jeden i zrobię tę babkę, bo niezwykle mnie intryguje smak bzu w cieście pieczonym. Bardzo , bardzo interesujacy przepis , już notuję i dziekuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenka z czarnym bzem też będzie pycha tylko ja bzu dałabym mniej , bo on mocno pachnie , a akacja jest dużo delikatniejsza
      Ale czy z bzem czy akacja a także z różą będzie pysznie , bo sam przepis na babkę jest świetny, polecam
      pozdrawiam

      Usuń
  6. Wspaniała babka.... a kwiatów akacji nie jadłam wieki....niestety

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota , dziękuję
      A akacje ja jem na pęczki , w tym roku robiłam placki i racuchy jeszcze
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. wypiek w sam raz do akacjowego bloga ;) bardzo ciekawe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosia , dokładnie tak, to przeoczenie i przymus , taki wypiek na akacjowym blogu to obowiązek :D Pyszny obowiązek
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń